aktuelno

Pojačajte ishranu zdravim prelivom: Vinegret s celim limunom od obične salate pravi bombu vitamina

25.01.2025

14:51

0

Autor: V. I.

Napravite osvežavajući dresing od samo pet sastojaka

Pojačajte ishranu zdravim prelivom: Vinegret s celim limunom od obične salate pravi bombu vitamina
Copyright Profimedia

Užurbani dani ne znače da moramo žrtvovati ukuse i zdravlje u kuhinji. Sa samo pet sastojaka i 10 minuta, možete pripremiti osvežavajući i aromatični vinegret koji će oduševiti vaša čula i obogatiti vaša jela. Ovaj vinegret koristi ceo limun, uključujući koru i meso, dajući prelivu složenost ukusa i intenzivnu svežinu.

Za ljubitelje limuna, ovo je pravi trik - ceo limun u prelivu donosi intenzivniju aromu, dok blagi gorkasti tonovi iz kore unose poseban karakter u svako jelo. Umesto da pola limuna završi u kompostu nakon ceđenja, ovim receptom koristite svaki deo citrusa.

Benfiti celog limuna

Mnogi ne znaju, ali limunova kora i meso sadrže bogate hranljive materije i mnogo ukusa koji često završe bačeni. Kora sadrži eterična ulja koja pružaju citrusnu aromu, dok meso unosi blagu kiselost koja osvežava. Ovaj recept koristi ceo limun, što daje vinaigretu jedinstvenu dubinu i osigurava da nijedan deo voća ne bude bačen.

Naravno, ukolko sumnjate da je vaš limun pun pesticida, oljuštite koru i izbacite mu potencijalne semenke.

Ovaj vinegret nije samo za salate. Savršen je za prelivanje ribe, piletine ili povrća pre pečenja, ili kao dodatak salatama od testenine ili krompira. Takođe, može poslužiti kao odličan dodatak na tost sa avokadom ili paradajzom, pružajući osvežavajući i bogat ukus.

Pojačajte ishranu zdravim prelivom: Vinegret s celim limunom od obične salate pravi bombu vitaminaUnsplash
 

 

Vreme pripreme:

  • 10 minuta

Sastojci:

  • 2 kašike pečenih neslanih badema
  • 1 mali limun
  • 1 čen belog luka, oljušten
  • 1 kašičica meda
  • so i sveže mleveni crni biber po ukusu
  • 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema:

1. Odrežite kraj stabljike limuna, isecite ga na četvrtine i uklonite sve semenke. Stavite limun u procesor za hranu i pulsirajte dok ne bude sitno iseckan.

2.  Dodajte pečene bademe, beli luk, med, so i biber.

3. Blendirajte još nekoliko puta dok smesa ne postane fino usitnjena, ali ne i pretvorena u pastu.

4. Prebacite smešu u teglicu, dodajte maslinovo ulje i dobro promućkajte da se sastojci sjedine i emulguju.

5. Vinegret možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do jedne nedelje. Pre svake upotrebe dobro promućkajte.

Pojačajte ishranu zdravim prelivom: Vinegret s celim limunom od obične salate pravi bombu vitaminaProfimedia
 

 

Saveti za serviranje

Ovaj vinnegret je savršen za sveže zelene salate, a posebno se dobro slaže sa rukolom, jer uravnotežuje njen biberasti ukus. Takođe, odličan je kao preliv za pečeno povrće, ribu ili piletinu, i može se koristiti kao osvežavajući sos za tvoj omiljeni tost.

Jednostavan, brz i pun ukusa, ovaj vinegret će postati vaš omiljeni preliv koji možete koristiti u raznim kombinacijama i uživati u njemu tokom cele nedelje!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike