Za još bolji ukus pripremite jednostavne dresinge za salate: Aromatizujte ulje i sirće za neponovljivo iskustvo
Preliv je duša svake salate
Pijaca je najšarenija u ovo doba godine. I zato je pravi trenutak da svakodnevno uživamo u obilju najrazličitijih salata.
Možete kombinovati kako vam volja – od povrća, testenine, orašastih plodova, do mahunarki i sireva.
Dobro vam je poznato da je bitan element svake dobre salate preliv.
I tu je ideja i mogućnosti puno, a uz ove lagane i ukusne prelive, salata može postati vaše omiljeno jelo.
Klasični vinegret, preliv od ulja i sirćeta, je klasika koja uvek prolazi. Lako se priprema – ulje i sirće se mešaju u odnosu 1:3, uz prstohvat soli i bibera, i odlično se slaže sa svakom salatom.
Ali zašto ne isprobati nešto novo i omiljenoj salati obogatiti ukus? Priprema domaćih preliva za salatu je laka i brza, a rezultat će vas oduševiti.
Kako aromatizovati sirće?
Sirće sa origanom: litar sirćeta, seckani vlašac ili zeleni deo mladog luka, kašika korijanderovih semenki, grančica svežeg origana i čili.
Sirće s majčinom dušicom: grančica sveže majčine dušice, dva ili tri čena belog luka i litar vinskog sirćeta.
Sirće sa ruzmarinom: pola litra jabukovog sirćeta, dva ili tri čena belog luka i grančica ruzmarina.
Sirće s estragonom: pola litra vinskog sirćeta, dve grančice svežeg estragona i limunova kora narezana na trakice.
Aromatizovano sirće čuvajte u staklenim flašama, dalje od izvora svetlosti i toplote.
Možete aromatizovati i ulje
Pored sirćeta, druga mogućnost da začinite salatu je aromatizovanje ulja, koje će jelu dati poseban ukus.
Ulje s limunom: oljuštite limun i narežite ga na trakice. Minut ga blanširajte u kipućoj vodi, ocedite, osušite i stavite u sterilizovanu staklenu bocu. Dodajte prepolovljen čili i ulijte maslinovo ulje. Ostavite da odstoji 48 sati dalje od svetlosti, a zatim procedite i prebacite u drugu sterilisanu bocu.
Ulje s ruzmarinom: operite i osušite deset grančica ruzmarina, stavite ih u sterilizovanu suvu bocu. Ulijte maslinovo ulje, zatvorite i ostavite da stoji mesec dana dalje od svetlosti.
Ulje s majčinom dušicom i belim lukom: operite i osušite osam grančica majčine dušice. Ogulite tri čena belog luka, uklonite klicu i stavite u sterilizovanu bocu sa četiri ljute papričice i timijanom. Prelijte maslinovim uljem i ostavite da stoji mesec dana dalje od svetlosti.
Dodaci za još bolji ukus
Još jedan način da obogatite salatu je dodavanje dodataka po vašem ukusu, pored osnovnih sastojaka ulja i sirćeta.
Začini i aromatično bilje: dodajte prstohvat peršuna u klasičan vinegret ili pomešajte aromatične biljke za dobijanje vinegreta od bosiljka i ruzmarina.
Agrumi: narandža, limun, limeta – agrumi su sjajni saveznici u pripremi vinegreta za salate. Isprobajte vinegrete od limuna i belog luka, idealan za toplu salatu.
Umaci: klasičnom vinegretu mogu se dodati različiti sosovi, poput senfa ili sosa od soje, koji će dati poseban ukus salati.
Med i jogurt: med će dodati slatku notu dok će jogurt biti izbor za one koji vole kiselkastiji ukus.
Orašasti plodovi: mleveni orašasti plodovi (pistaći, orasi, lešnici) će vinegretu dati sladak ukus i sjajnu hrskavu teksturu.
Začini: malo čilija ili kajenskog bibera će pojačati intenzitet ukusa svakog preliva.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari