Intrigantan preliv koji spaja nespojivo: Čokoladni vinegret od najobičnije zelene salate pravi luks spektakl (RECEPT)

18.11.2023

14:52

0

Autor: V. I.

Ovaj inspirativni preliv je pravi izazov za nepce, jer donosi nešto potpuno novo i neočekivano u svet salata

Intrigantan preliv koji spaja nespojivo: Čokoladni vinegret od najobičnije zelene salate pravi luks spektakl (RECEPT)
Copyright Pexels

U svetu gastronomije, konstantna potraga za novim i izuzetnim ukusima vodi nas do neobičnih kombinacija koje neretko izazivaju oduševljenje. Jedan od najnovijih gastronomskih trendova koji osvaja srca gurmana jeste čokoladni vinegret, neobičan preliv za salate koji spaja slatkoću čokolade sa svežinom i kiselošću balzamiko sirćeta.

Profimedia
 

Umesto tradicionalnih preliva baziranih na maslinovom ulju i sirćetu, čokoladni vinegret pruža nežnu slatkastu notu uz dodatak blage kiselosti.

Nemojte da se brinete - neće biti toliko slatko koliko zvuči. Preliv je savršen za salate koje uključuju meko zelenilo poput prolećne mešavine, bobičastog ili drugog voća, orašastih plodova i mekih sireva.

Profimedia
 

Dva glavna sastojka, ali i brojni sporedni

U osnovi sočnog i dobro izbalansiranog čokoladnog vinagreta nalazi se balzamiko sirće čije slatke i oštre note doprinose bogatom ukusu čokolade. 

Bilo da koristite baršunastu tamnu čokoladu, glatku mlečnu ili belu, neophodno je da je pravilno istopite. Pored čokolade i balzamiko sirćeta, ovaj preliv se može napraviti sa širokim spektrom drugih sastojaka u zavisnosti od toga koliko želite da bude sladak ili ukusan. Opcije uključuju med, cimet, kajenski, ljutiku, beli luk, dižon senf i još mnogo toga. Možete uključiti neutralno ulje ako želite, ali ulje od lešnika i maslinovo ulje takođe idu odlično.

Uz koju vrstu salate najbolje ide

Postoji mnoštvo salata s kojima se dobro slaže čokoladni vinegret. Kombinacija delikatne zelene salate, nara i fete je jedna od prvih koja pada na pamet. Ali takođe će biti apsolutno ukusno ako prelijete njime i klasičnu salatu sa slaninom i buđavim sirom. Spanać i kruška se odlično uklapaju s ovim prelivom, kao i skoro svaka druga salata koja ima dobar balans voća, zelenila i orašastih plodova. I ne zaboravite na kelj sa pečenim orasima i kozjim sirom. Probajte ovaj vinegret na grilovanom povrću ili bilo gde gde biste inače koristili balzamiko sirće.

Unsplash
 

Sastojci:

  • 100 g tamne čokolade (sa visokim procentom kakaoa)
  • 1/4 šolje balzamiko sirćeta
  • 2 kašike meda
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • so,i biber po ukusu

Priprema:

1. Otopite tamnu čokoladu na pari, vodeći računa da se ne pregreje. Čokolada treba da bude glatka i sjajna.

2. U činiju dodajte otopljenu čokoladu, balzamiko sirće, med, maslinovo ulje, so i biber.

3. Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.

4. Ostavite preliv da se hladi i stegne nekoliko sati u frižideru.

5. Pre upotrebe dobro promućkajte kako bi se svi ukusi sjedinili.

Ovaj neobični čokoladni vinegret obećava da će osvežiti vašu jelovnik i dodati dozu luksuza svakom obroku. Isprobajte ga i otkrijte čaroliju ukusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike