aktuelno

"Tečno zlato" koje će vašim jelima dati bogatu, gurmansku notu: Zaboravite na svinjsku mast, ova je pravo blago (VIDEO)

29.11.2024

14:43

0

Autor: K. O.

Lako je možete napraviti kod kuće

"Tečno zlato" koje će vašim jelima dati bogatu, gurmansku notu: Zaboravite na svinjsku mast, ova je pravo blago (VIDEO)
Copyright Profimedia

Šmalc, ili mast pripremljena od pileće ili ćureće masnoće i kožice, predstavlja izvanredan dodatak mnogim jelima, koji donosi poseban, bogat ukus. Za razliku od svinjske masti, šmalc se često naziva "tečnim zlatom" zbog svog doprinosa aromi i kvalitetu hrane.

Ova mast se može koristiti kao zamena za puter ili margarin, čime značajno poboljšava ukus jela. Šmalc nije samo za kuvanje – može se mazati na hleb kao ukusan i hranljiv namaz. Njegova primena u kulinarstvu proteže se od pripreme slanih jela do kolača, čineći ga univerzalnim sastojkom.

Kako pripremiti šmalc kod kuće?

Skupljajte pileću masnoću i kožicu dok pripremate piletinu, na primer prilikom pečenja bataka ili celog pileta. Sačuvajte ih u zamrzivaču dok ne prikupite dovoljnu količinu za pripremu. Kada napravite šmalc, čuvajte ga u sterilisanim teglama na hladnom mestu.

Sastojci:

  •     250 g pileće masnoće i kožice
  •     1 crni luk

Priprema:

Sitno naseckajte pileću kožicu i pomešajte je s masnoćom. Stavite ih u šerpu i dodajte dovoljno vode da pokrije sastojke.

Kuvajte na srednjoj temperaturi dok smesa ne proključa, a zatim smanjite vatru i nastavite kuvanje dok voda potpuno ne ispari, što obično traje oko sat vremena.

Na kraju dodajte sitno iseckan crni luk i kuvajte još 15-ak minuta, dok luk ne omekša.

Procedite dobijenu mast kroz sito i sipajte je u čiste tegle. Po želji, možete dodati malo soli za bolji ukus.

"Tečno zlato" koje će vašim jelima dati bogatu, gurmansku notu: Zaboravite na svinjsku mast, ova je pravo blago (VIDEO)Profimedia
 

Za šta ga možete koristiti?

Ovaj domaći šmalc može se koristiti kao dodatak jelima, za mazanje na hleb ili za pečenje, a svojom bogatom aromom obogatiće svaki obrok.

Šmalc je izuzetno svestran i može se koristiti u različitim kulinarskim situacijama, kako za slana, tako i za slatka jela.

Evo nekoliko predloga:

1. Za pripremu slanih jela:

Prženje i dinstanje: Savršen je za prženje luka, povrća, krompira ili mesa. Njegova bogata aroma daje poseban ukus jelima poput variva, supa ili sosova.

Pečenje: Može se koristiti za pečenje mesa, posebno piletine, ćuretine ili krompira, jer doprinosi hrskavosti i sočnosti.

Testa i peciva: Dodajte ga u testo za pite, projare ili domaći hleb kako biste dobili bogatiju teksturu i ukus.

"Tečno zlato" koje će vašim jelima dati bogatu, gurmansku notu: Zaboravite na svinjsku mast, ova je pravo blago (VIDEO)Freepik
 

2. Kao namaz:

Šmalc se može mazati na hleb, posebno uz dodatak soli, bibera, paprike ili čvaraka, čime se dobija ukusan i jednostavan zalogaj. U nekim tradicijama se služi kao predjelo uz kisele krastavce ili turšiju.

3. U pripremi kolača:

U nekim tradicionalnim receptima za kekse i kolače, šmalc se koristi umesto putera ili margarina, jer daje posebnu mrvljivost i bogatstvo ukusa, naročito u domaćim receptima poput šapica ili kiflica.

4. Kao dodatak supama i čorbama:

Mala količina šmalca može se dodati čorbama ili supama za dodatnu punoću ukusa i kremastiju teksturu.

5. Za mazanje i glaziranje:

Premazivanje testa šmalcom pre pečenja daje zlatno-smeđu koricu i bogat ukus.

Pogledajte video za detalje:

BONUS VIDEO:

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike