Da li treba spremati hranu na svinjskoj masti - pitanje je sad

07.02.2023

13:14

0

Autor: Z. A.

Mnogi su je izbacili potpuno, a mnogi koriste samo nju - i ko je tu u pravu

Da li treba spremati hranu na svinjskoj masti - pitanje je sad
Svinjska mast - Copyright Profimedia

Da li koristite svinjsku mast za pripremu jela? I šta najviše volite da spremate na ovoj masnoći koja izaziva polemike? I koja je davno još optužena da izaziva gojaznost i razne bolesti.


Svinjska mast je polučvrsti proizvod bele boje dobijen topljenjem masnog tkiva svinje. Razlikuje se od loja, sličnog proizvoda koji se dobija iz masti goveda, ovaca i nekih drugih životinja. Neki nutricionisti kažu da je zdravija od lososa.
A da li je baš tako?

Kulinarski kvaliteti svinjske masti donekle variraju u zavisnosti od podrekla i načina obrade, a ako se pravilno otopi, svinjska mast može biti gotovo bez mirisa i ukusa. Ima visok sadržaj zasićenih masnih kiselina i ne sadrži transmasnoće, grupu masnoća za koju se smatra da ima samo negativne učinke na naše zdravlje.

RINA
 

Da li je mast dobra za jelo?

Mišljenja su podeljena kada je reč o tome da li je svinjska mast dobra za jelo ili nije. Neki tvrde kako je mast nezdrava i da je treba izbegavati po svaku cenu, dok drugi tvrde da je mast zdravija opcija od ostalih vrsta masnoća koje se koriste u kuvanju.

Istina je negde u sredini.

Svinjska mast sadrži 40 odsto zasićene masti, a maslac 54 odsto, pa su oba proizvoda bogata zasićenim masnoćama u potređenju s biljnim uljima, koja obično sadrže manje od 10 odsto zasićene masti.
Umereno korišćenje je svakako u redu, ali u potpunosti zameniti biljna ulja svinjskom mašću ne bi bilo dobra ideja.

RINA
 

Koju hranu je najbolje pripremati sa svinjskom mašću?

Svinjska mast se od ulja za kuvanje razlikuje po tome što je na sobnoj temperaturi čvrsta, ima visoku tačku dimljenja i relativno visoku tačku topljenja. Ova svojstva čine svinjsku mast odličnim izborom za pripremu hrane na visokim temperaturama. Jednako je svestrana kao i druge vrste masnoća za kuvanje i može se koristiti za pečenje, dinstanje, prženje, roštiljanje i prženje u fritezi.

Svinjska mast je zbog svoje visoke tačke dimljenja idealna za prženje šnicli u tiganju, a mnogi je pekari preporučuju za pripremu mrvičastih ili prhkih testa i hrskavih keksova. U svom čvrstom obliku se može koristiti kao maslac i dodati u razne recepte za poslastice i kolače.

Printscreen/YouTube/Ricette Fatte In Casa
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike