Recept dana: Knedla kolač, starinska poslastica koja podseća na knedle sa šljivama, ali je još lepšeg ukusa (VIDEO)
Idealni slatkiš za svaku priliku, sigurno će postati hit među vašim ukućanima
Ako volite knedle sa šljivama, sigurno će vam se svideti ovaj knedla kolač. Inspirisan tradicionalnim receptom, ovaj kolač spaja ukuse šljiva, prezli i griza u savršenu kombinaciju koja će oduševiti vaše nepce. Recept koji vam donosimo dolazi sa Instagram strane fud-blogerke Bojane Čikarić, a mi smo sigurni da će postati omiljeni u vašem domu.
Pravljenje kolača koji podseća na knedle sa šljivama možda zvuči kao izazov, ali verujte, ovaj recept je jednostavan za pripremu i donosi neverovatan rezultat. Knedle sa šljivama su omiljeni desert mnogih, a ovaj kolač donosi tu istu kombinaciju ukusa u obliku koji je lakši za deljenje i serviranje. Kombinacija sočnih šljiva, kremastog griza i hrskavih prezli čini ovaj kolač neodoljivim.
Bilo da tražite savršen desert za nedeljni ručak, prazničnu trpezu ili jednostavno želite da obradujete svoju porodicu i prijatelje, knedla kolač je pravi izbor. Ukusi koje svi vole, u formi kolača koji je lak za pripremu, garantuju uživanje u svakom zalogaju. Pripremite se za putovanje kroz tradicionalne ukuse uz moderan twist – savršen spoj starog i novog.
Vreme pripreme:
- 50 minuta
Sastojci:
Za prezle:
- 200 g prezli
- 4 kašike šećera
- 50 g maslaca
Griz fil:
- 1 l mleka
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 13 kašika griza
- 90 g maslaca
- 1 jaje
Voćni fil:
- 1 kg šljiva (ili drugog voća po želji)
- 3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike gustina + malo vode da se razmuti gustin
Priprema:
1. Prvo pripremite fil sa šljivama. Izvadite koštice, isecite šljive na četvrtine, dodajte šećer i vanilin šećer.
2. Stavite na laganu vatru i krčkajte 15-20 minuta, povremeno mešajući.
3. Pred kraj dodajte gustin razmućen u vodi i mešajte dok se fil ne zgusne.
4. Istopite maslac i propržite prezle dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
5. Na kraju dodajte šećer i sve dobro sjedinite.
6. U posudi pomešajte griz i vanilin šećer sa 200 ml mleka, a ostatak mleka stavite da provri sa šećerom.
7. Kada mleko provri, dodajte smesu sa grizom i kuvajte na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje dok se ne zgusne.
8. Lagano dodajte prethodno viljuškom umućeno jaje u fil, stalno mešajući dok se ne sjedini.
9. Sklonite sa ringle i ubacite maslac, mešajte dok se ne otopi.
10. Dok je griz fil još topao, odmah složite slojeve u pleh veličine 20 x 30 cm: Polovina prezli - pola smese od griza - fil sa šljivama - ostatak smese od griza - ostatak prezli.
11. Tako složen kolač odložite u frižider da se dobro ohladi.
Napomena: Budite brzi dok je fil sa grizom topao, jer se u takvom stanju lakše razmazuje.
Bon appetit!
Pogledajte u donjem videu kako Bojana to predivno pravi:
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari