aktuelno

Recept dana: Knedla kolač, starinska poslastica koja podseća na knedle sa šljivama, ali je još lepšeg ukusa (VIDEO)

29.11.2024

07:41

0

Autor: V. I.

Idealni slatkiš za svaku priliku, sigurno će postati hit među vašim ukućanima

Recept dana: Knedla kolač, starinska poslastica koja podseća na knedle sa šljivama, ali je još lepšeg ukusa (VIDEO)
Copyright Instagram printscreen/bojanine_djakonije

Ako volite knedle sa šljivama, sigurno će vam se svideti ovaj knedla kolač. Inspirisan tradicionalnim receptom, ovaj kolač spaja ukuse šljiva, prezli i griza u savršenu kombinaciju koja će oduševiti vaše nepce. Recept koji vam donosimo dolazi sa Instagram strane fud-blogerke Bojane Čikarić, a mi smo sigurni da će postati omiljeni u vašem domu.

Pravljenje kolača koji podseća na knedle sa šljivama možda zvuči kao izazov, ali verujte, ovaj recept je jednostavan za pripremu i donosi neverovatan rezultat. Knedle sa šljivama su omiljeni desert mnogih, a ovaj kolač donosi tu istu kombinaciju ukusa u obliku koji je lakši za deljenje i serviranje. Kombinacija sočnih šljiva, kremastog griza i hrskavih prezli čini ovaj kolač neodoljivim.

Bilo da tražite savršen desert za nedeljni ručak, prazničnu trpezu ili jednostavno želite da obradujete svoju porodicu i prijatelje, knedla kolač je pravi izbor. Ukusi koje svi vole, u formi kolača koji je lak za pripremu, garantuju uživanje u svakom zalogaju. Pripremite se za putovanje kroz tradicionalne ukuse uz moderan twist – savršen spoj starog i novog.

 

Recept dana: Knedla kolač, starinska poslastica koja podseća na knedle sa šljivama, ali je još lepšeg ukusa (VIDEO)Pixabay
 

 

Vreme pripreme:

  • 50 minuta

Sastojci:

Za prezle:

  • 200 g prezli
  • 4 kašike šećera
  • 50 g maslaca

Griz fil:

  • 1 l mleka
  • 10 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 13 kašika griza
  • 90 g maslaca
  • 1 jaje

Voćni fil:

  • 1 kg šljiva (ili drugog voća po želji)
  • 3 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike gustina + malo vode da se razmuti gustin

Priprema:

1. Prvo pripremite fil sa šljivama. Izvadite koštice, isecite šljive na četvrtine, dodajte šećer i vanilin šećer.

2. Stavite na laganu vatru i krčkajte 15-20 minuta, povremeno mešajući.

3. Pred kraj dodajte gustin razmućen u vodi i mešajte dok se fil ne zgusne.

4. Istopite maslac i propržite prezle dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

5. Na kraju dodajte šećer i sve dobro sjedinite.

6. U posudi pomešajte griz i vanilin šećer sa 200 ml mleka, a ostatak mleka stavite da provri sa šećerom.

7. Kada mleko provri, dodajte smesu sa grizom i kuvajte na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje dok se ne zgusne.

8. Lagano dodajte prethodno viljuškom umućeno jaje u fil, stalno mešajući dok se ne sjedini.

9. Sklonite sa ringle i ubacite maslac, mešajte dok se ne otopi.

10. Dok je griz fil još topao, odmah složite slojeve u pleh veličine 20 x 30 cm: Polovina prezli - pola smese od griza - fil sa šljivama - ostatak smese od griza - ostatak prezli.

11. Tako složen kolač odložite u frižider da se dobro ohladi.

Napomena: Budite brzi dok je fil sa grizom topao, jer se u takvom stanju lakše razmazuje.

Bon appetit!

Pogledajte u donjem videu kako Bojana to predivno pravi:

 

 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike