Ovih šest stvari mogu uništiti vašu dasku sa sirevima: Naučite kako da složite idealno predjelo
Važno je da poznajete karakteristike namirnica, ali i svoje goste
Sezona je slava, a bliže nam se novogodišnji i božićni praznici. Ukoliko volite dobra predjela, onda ste sigurno već slagali dasku sa sirevima ili sa suhomesnatim.
Pravljenje savršene daske sa sirom može biti izazovno, pogotovo po današnjim standardima. Na TikToku, Instagramu ili Pinterestu možete provesti sate gledajući profesionalno uređene daske sa sirom isečenim u neobične oblike i složenim u prelepe dizajne.
Dobra vest je da vaša praznična postavka ne mora da sadrži milion elemenata ili skulpturu od čedar sira u obliku Mont Everesta da bi bila impresivna.
Koristite sireve različitih tekstura, pripremite odgovarajući pribor (poput pravog noža za svaku vrstu sira i malih kašika za džemove), i dodajte zabavne detalje.
Takođe, izbegavajte nekoliko stvari koje mogu učiniti da vaša daska izgleda, miriše ili ima ukus manje privlačan.
Lauren Tot, direktorka za kurikulum i razvoj talenata u "Murray's Cheese", podelila je koje sastojke treba izbegavati.
1. Nejestivi ukrasi
"Niko ne želi da bude osoba koja slučajno pojede deo nečega što nije hrana i mora da ga ispljune u salvetu," kaže Tot. Izbegavajte plastiku, vosak ili bilo šta dekorativno što nije jestivo.
2. Nejestivo ili neukusno cveće
"Ukrasno cveće na daskama sa sirom je trenutno u trendu, ali preporučujem da se držite jestivih vrsta," kaže Tot.
Bezbedne opcije uključuju dragoljub, hibiskus, ljubičice i cvetove tikvica.
3. Voće koje brzo potamni
Znate onaj izgled koji dobiju kriške jabuke kada stoje predugo? To definitivno ne doprinosi estetici daske.
"Daska sa sirom često stoji neko vreme, pa se pobrinite da sve što poslužite ostane sveže tokom celog trajanja," objašnjava Tot.
Ako morate da koristite jabuke, banane ili kruške, nekoliko kapi limunovog soka pomoći će da ne potamne tako brzo.
4. Previše začinjena hrana
Generalno, izbegavajte namirnice sa intenzivnim ukusima. Ljudi imaju različit nivo tolerancije na začinjenu hranu, pa ne želite da nekoga neprijatno iznenadite. Držite se blažih ukusa.
5. Sir sa jakim mirisom
Neki sirevi prirodno imaju veoma jak miris, što nije problem ako jedete sami, ali na dasci sa sirom, gde se mešaju različiti ukusi i mirisi, to može postati neugodno.
"Vredi razmisliti da ih izbegnete ili poslužite odvojeno," kaže Tot.
6. Česti alergeni
Ako poznajete svoje goste i sigurni ste da nema opasnosti od alergija, ovaj deo možete preskočiti. Međutim, ako pravite dasku za širu grupu ljudi, budite pažljivi sa stvarima poput orašastih plodova ili preliva koji sadrže školjke (što je češće nego što mislite).
"Ako se odlučite da ih poslužite, trudite se da budu odvojeni i jasno obeleženi, kako bi svi znali šta jedu," savetuje Tot, a prenosi Food and Wine.
Uz malo pažnje i planiranja, vaša daska sa sirom može biti prava praznična poslastica!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari