
Taste Atlas je sastavio listu najboljih jela sa sirom: U žestokoj konkurenciji naše pastirsko jelo osvojilo visoko treće mesto (VIDEO)
Specijalitet iz istočne Srbije je najbolji od svih regionalnih specijaliteta sa sirom a ima isto bodova kao prvoplasirani

Renomirani sajt Taste Atlas objavio je listu najboljih jela sa sirom, a u tesnoj konkurenciji svrljiški belmuž zauzeo je visoko treće mesto, što predstavlja značajan uspeh za ovo tradicionalno srpsko jelo. Evo top 10 najpoznatijih jela sa sirom koja su se našla na listi i koja osvajaju gurmane širom sveta.
1. Saganaki - Grčka (4,6)
Saganaki je popularno grčko predjelo koje se sastoji od raznih vrsta sira, povrća, mesa ili morskih plodova. Sir se prži dok ne dobije zlatno-smeđu koricu i obično se služi direktno iz malog tiganja poznatog kao sagani. Iako se koristi nekoliko vrsta sira, najčešće se prave verzije s gravijerom, kasarijem ili kefalotirijem.
Profimedia
2. Provoleta - Argentina (4,6)
Provoleta je nezaobilazni deo argentinskog asada - tradicionalnog roštilja. Polutvrdi sir provolone se seče na debele kriške, začinjava se origanom i čili pahuljicama, te peče na roštilju dok ne postane kremast u sredini. Obično se služi sa čimičuri sosom i hrskavim hlebom.
3. Svrljiški belmuž - Srbija (4,6)
Svrljiški belmuž je tradicionalno jelo iz istočne Srbije koje se priprema od svežeg sira, brašna i soli. Smatra se pastirskom poslasticom jer su ga nekada spravljali pastiri na planinama koristeći ono što su imali na raspolaganju. Sir se topi na vatri, dok se dodaju brašno i so uz neprestano mešanje, sve dok se ne postigne kremasta konzistencija.

4. Kaćio e pepe - Italija (4,5)
Jedno od najjednostavnijih, ali i najukusnijih italijanskih jela, cacio e pepe, pravi se od samo nekoliko sastojaka - testenine, sira pekorino romano i crnog bibera. Ovaj specijalitet potiče iz Rima i nekada je bio omiljeno jelo pastira zbog lakoće pripreme i dugotrajnosti sastojaka.
Profimedia
5. Hačapuri - Gruzija (4,5)
Hačapuri je najpoznatije jelo u Gruziji koje se sastoji od kvasnog testa i različitih vrsta sira. Najpopularnije varijante uključuju imeretski i adžarski hačapuri – potonji je u obliku čamca sa sirom i jajetom na vrhu, te se poslužuje uz komad putera.
Profimedia
6. Banica sa sirom - Bugarska (4,5)
Banica je tradicionalna bugarska pita od tankih slojeva testa filovanih mešavinom sira (najčešće sirene), jaja i kiselog mleka. Često se dodaje soda bikarbona kako bi testo bilo mekše i bogatijeg ukusa. Ova slana pita je omiljena tokom praznika, ali se može pronaći tokom cele godine u pekarama širom Bugarske.
Profimedia
7. Fokača di Reko kol formađo - Italija (4,5)
Ova jedinstvena fokača dolazi iz grada Reko u Liguriji i razlikuje se od drugih jer se pravi bez kvasca. Ima tanko testo koje je punjeno sirom stracchino ili crescenza, a nakon pečenja postaje mekano i kremasto iznutra. Jelo se priprema još od 12. veka i nekada je bilo povezano sa proslavom Dana svih svetih.
8. Fondi žurasijen - Francuska (4,5)
Ovaj tradicionalni fondi iz regiona Žura koristi sir comté kao glavni sastojak. Priprema se zagrevanjem belog vina u loncu, zatim se dodaju rendani sir i kukuruzno brašno dok se sve ne sjedini. U fondi se može uživati sa hlebom, a često se dodaje i malo kirša (tradicionalna rakija od višnje) za dodatni ukus.
Profimedia
9. Kesadilja - Meksiko (4,4)
Kesadilja je poznato meksičko jelo koje se pravi od tortilje punjene sirom, ponekad s dodatkom mesa, pasulja ili povrća. Tortilja se preklapa i peče dok se sir ne otopi, a često se služi uz salsu ili guakamole. Poreklo ovog jela potiče iz vremena kada su Španci doneli sir u Meksiko.
Profimedia
10. Raklet - Švajcarska 4,4
Sir raklet je polutvrdi švajcarski sir od kravljeg mleka, poznat po svom kremastom i orašastom ukusu. Tradicionalno se topi i koristi za prelivenje krompira, mesa i povrća, što ga čini glavnim sastojkom švajcarskog jela koje nosi isto ime – raklete. Ovaj sir ima dugu istoriju, koja seže do srednjeg veka, kada su ga alpski pastiri koristili kao izvor energije tokom hladnih zima. Karakteristično je da se raklet servira tako što se zagreva pored otvorenog plamena, a zatim struže direktno na tanjir. Njegov bogat, topljeni ukus idealno se slaže uz kisele krastavce, luk i suhomesnate proizvode.
Profimedia
Pogledajte kratak video sa svim ovim fantastičnim jelima:
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari