Recept dana: Snikers torta, čokoladno savršenstvo sa karamelom i kikirikijem - neka bude vaš greh za vikend
Ukus je sjajan, a priprema jednostavna
Neke kombinacije su prosto nezamenjive. Tako se čokolada, karamel i kikiriki savršeno slažu.
Ako ste i vi među onima koji ne mogu da odole ovakvoj poslastici, onda je snikers torta baš za vas.
Neverovatnog je ukusa, a jednostavna za pripremu. Ukoliko ne brojite kalorije, napravite je još ovog vikenda.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
Za koru:
- 3 jaja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja ulja (čajna šolja)
- 1 šolja mleka (čajna šolja)
- 2–3 kašike kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1,5 šolja brašna
Za karamel:
- 1 šolja šećera
- Pola šolje vode
- 1 šolja pavlake (sa 35% mlečne masti)
- 1 kašika putera
- 1 šolja neslanog kikirikija
Za preliv:
- 200 g čokolade (kombinacija mlečne i crne čokolade)
- 1 kašika ulja
Priprema:
1. Priprema kore:
U posudi umutite jaja i šećer dok smesa ne postane svetla i penasta.
Dodajte ulje i mleko, pa nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine.
Dodajte kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatku smesu.
Sipajte smesu u podmazan i pobrašnjen pleh ili pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
Ostavite koru da se ohladi na sobnoj temperaturi.
2. Priprema karamela:
U šerpu stavite šećer i zagrevajte na srednjoj temperaturi dok se potpuno ne otopi i poprimi zlatno-smeđu boju. Pazite da ga ne pregorite.
Pažljivo dodajte vodu (šećer može prskati!), pa mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Dodajte pavlaku i nastavite da mešate dok smesa ne postane glatka.
Umešajte puter i na kraju dodajte kikiriki. Ostavite karamel da se malo prohladi.
3. Priprema čokoladnog preliva:
Na pari ili u mikrotalasnoj pećnici otopite čokoladu zajedno sa uljem, mešajući dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu.
4. Sastavljanje torte:
Na ohlađenu koru ravnomerno nanesite karamel sa kikirikijem.
Preko karamela prelijte otopljenu čokoladu i poravnajte špatulom.
Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati, ili dok se čokoladni preliv ne stegne.
5. Serviranje:
Izvadite tortu iz frižidera, isecite je na kocke ili parčiće i poslužite. Uživajte u bogatom ukusu čokolade, karamela i kikirikija!
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari