aktuelno

Recept dana: Snikers torta, čokoladno savršenstvo sa karamelom i kikirikijem - neka bude vaš greh za vikend

23.11.2024

07:52

0

Autor: K. O.

Ukus je sjajan, a priprema jednostavna

Recept dana: Snikers torta, čokoladno savršenstvo sa karamelom i kikirikijem - neka bude vaš greh za vikend
Copyright Printscreen/Instagram

Neke kombinacije su prosto nezamenjive. Tako se čokolada, karamel i kikiriki savršeno slažu.

Ako ste i vi među onima koji ne mogu da odole ovakvoj poslastici, onda je snikers torta baš za vas.

Neverovatnog je ukusa, a jednostavna za pripremu. Ukoliko ne brojite kalorije, napravite je još ovog vikenda.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

Za koru:

  •     3 jaja
  •     1 šolja šećera
  •     1 šolja ulja (čajna šolja)
  •     1 šolja mleka (čajna šolja)
  •     2–3 kašike kakao praha
  •     1 prašak za pecivo
  •     1 vanilin šećer
  •     1,5 šolja brašna

Za karamel:

  •     1 šolja šećera
  •     Pola šolje vode
  •     1 šolja pavlake (sa 35% mlečne masti)
  •     1 kašika putera
  •     1 šolja neslanog kikirikija

Za preliv:

  •     200 g čokolade (kombinacija mlečne i crne čokolade)
  •     1 kašika ulja
Recept dana: Snikers torta, čokoladno savršenstvo sa karamelom i kikirikijem - neka bude vaš greh za vikendPrintscreen/Instagram
 

Priprema:

1. Priprema kore:   

U posudi umutite jaja i šećer dok smesa ne postane svetla i penasta.

Dodajte ulje i mleko, pa nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine.

Dodajte kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatku smesu.

Sipajte smesu u podmazan i pobrašnjen pleh ili pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.

Ostavite koru da se ohladi na sobnoj temperaturi.

2. Priprema karamela:

U šerpu stavite šećer i zagrevajte na srednjoj temperaturi dok se potpuno ne otopi i poprimi zlatno-smeđu boju. Pazite da ga ne pregorite.

Pažljivo dodajte vodu (šećer može prskati!), pa mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Dodajte pavlaku i nastavite da mešate dok smesa ne postane glatka.

Umešajte puter i na kraju dodajte kikiriki. Ostavite karamel da se malo prohladi.

Recept dana: Snikers torta, čokoladno savršenstvo sa karamelom i kikirikijem - neka bude vaš greh za vikendPrintscreen/Instagram
 

3. Priprema čokoladnog preliva:

Na pari ili u mikrotalasnoj pećnici otopite čokoladu zajedno sa uljem, mešajući dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu.

4. Sastavljanje torte:

Na ohlađenu koru ravnomerno nanesite karamel sa kikirikijem.

Preko karamela prelijte otopljenu čokoladu i poravnajte špatulom.

Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati, ili dok se čokoladni preliv ne stegne.

5. Serviranje:

Izvadite tortu iz frižidera, isecite je na kocke ili parčiće i poslužite. Uživajte u bogatom ukusu čokolade, karamela i kikirikija!

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike