aktuelno

Uvenule i smežurane šargarepe biće stvar prošlosti: Uz jedan efikasan trik postarajte se da budu svežije i hrskavije nego ikada pre

13.11.2024

14:11

0

Autor: A. M.

Na ovaj način možete da je čuvate i do tri nedelje

Uvenule i smežurane šargarepe biće stvar prošlosti: Uz jedan efikasan trik postarajte se da budu svežije i hrskavije nego ikada pre
Copyright Pexels

Mnogi ljudi prave grešku kada čuvaju šargarepu u pogrešnom delu frižidera, a zapravo postoji način da produžite njen rok trajanja čak i do tri nedelje.

Iako se često čini da je skladištenje šargarepe u frižideru očigledno, važno je znati gde je tačno staviti, kako bi ostala hrskava i sveža.

Uvenule i smežurane šargarepe biće stvar prošlosti: Uz jedan efikasan trik postarajte se da budu svežije i hrskavije nego ikada preProfimedia
 

Izbegavajte fioku za povrće

Iako se šargarepa obično skladišti u frižideru, mnogi ne znaju da je ne bi trebalo čuvati u fioci za povrće.

Naime, fioka je često deo gde se smeštaju proizvodi koji luče etilen – plin koji utiče na sazrevanje i kvarljivost hrane.

Ovaj gas može ubrzati kvarenje šargarepe, koja će uvenuti ili ubuđati.

Uvenule i smežurane šargarepe biće stvar prošlosti: Uz jedan efikasan trik postarajte se da budu svežije i hrskavije nego ikada preFreepik
 

Zašto je etilen problem?

Etilen je prirodni gas koji proizvode mnogi plodovi, uključujući paradajz, luk, pečurke i praziluk. 

Ovaj gas je odgovoran za sazrevanje i postizanje bogatijeg ukusa kod voća, ali ako se previše takvih namirnica stavi zajedno, gas se nakuplja i ubrzava proces kvarenja.

Šargarepa je naročito osetljiva na etilen, pa je bitno da je držite podalje od ovih namirnica.

Najbolje mesto za čuvanje šargarepe

Preporučljivo je da ovo povrće čuvate u srednjem delu frižidera, koristeći metodu skladištenja u vodi.

Ovaj trik omogućava da šargarepa ostane hrskava i sveža duže vreme, jer voda pomaže da zadrži vlagu i sprečava gubitak svežine.

Uvenule i smežurane šargarepe biće stvar prošlosti: Uz jedan efikasan trik postarajte se da budu svežije i hrskavije nego ikada preProfimedia
 

Kako pravilno čuvati šargarepu?

1. Izvadite šargarepu iz originalne plastične ambalaže i dobro je operite pod mlazom hladne vode.

2. Ako šargarepa ima zeleni vrh, obavezno ga sklonite. Stabljike mogu crpiti vlagu i hranljive materije iz same šargarepe, što može ubrzati njeno kvarenje i stvoriti gorak ukus.

3. Oljuštite šargarepu i isecite je na odgovarajuće komade kako bi stala u staklenu teglu ili hermetički zatvorenu posudu. Zatim, napunite teglu vodom, zatvorite je i stavite na srednji policu u frižideru.

4. Ovaj metod može produžiti svežinu šargarepe do tri nedelje. Čak i šargarepa koja je počela da se suši, može da bude "oživljena" pomoću ovog trikа.

Uvenule i smežurane šargarepe biće stvar prošlosti: Uz jedan efikasan trik postarajte se da budu svežije i hrskavije nego ikada preUnsplash
 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike