Ovo niste znali: Kako je šargarepa postala deo neobične strategije britanske vlade u II svetskom ratu

04.04.2024

12:11

0

Autor: V. I.

Povodom Dana šargarepe dajemo vam još devet zanimljivosti za koje sigurno niste čuli o ovom korenastom povrću

Ovo niste znali: Kako je šargarepa postala deo neobične strategije britanske vlade u II svetskom ratu
Copyright Profimedia/Pexels

Današnji datum, 4. april, obeležava se kao Međunarodni dan šargarepe, posvećen jednom od najomiljenijih i najzdravijih povrća širom sveta. Šargarepa je više od samog povrća bogato beta-karotenom; ona je deo naše kulture, kuhinje i čak istorije.

U čast ovog dana, donosimo vam 10 zanimljivosti o šargarepi koje možda niste znali:

1. Šargarepa nije uvek bila narandžasta: prvobitne šargarepe bile su ljubičaste, žute i bele. Šargarepa, kakvu danas poznajemo, razvijena je u 17. veku u Holandiji kao simbol dinastije Oranje-Nasau, i to u narandžastoj boji, koja je i danas tradicionalna boja holandske monarhije.

Pexels
 

 

2. Danas se godišnje prozvede oko 40 miliona tona šargarepe, a najveći proizvođač šargarepe je Kina, koja proizvodi oko 45 odsto ukupno proizvedene šargarepe na svetu.

3. Može da raste gotovo svuda: Šargarepa je prilagodljiva biljka koja može uspevati u različitim klimatskim uslovima, od tropskih do hladnih.

4. Ima medicinska svojstva: Osim što je hranljiva, šargarepa ima i brojna medicinska svojstva, uključujući sposobnost da smanji rizik od srčanih bolesti i da deluje kao prirodni diuretik. Puna je hranljivih sastojaka - izuzetno bogata vitaminom A, koji je ključan za dobar vid. Takođe sadrži vitamine C, K i B, kao i minerale poput kalijuma i fosfora.

5. Stara je više od 5.000 godina: Kultivacija šargarepe datira unazad više od 5.000 godina. Prvobitno je korišćena kao lek pre nego što je postala popularna kao prehrambeni proizvod.

 
Profimedia
 

6. Šargarepe mogu biti otrovne: Iako je to retko, konzumiranje prevelike količine šargarepe može dovesti do stanja poznatog kao karotemija, koje može uzrokovati žutilo kože.

7. Najteža zabeležena šargarepa težila je 10,17 kg a uzgojena je 2016. godine.

8  Šargarepa se može koristiti u slatkim jelima: Osim u salatama i kao prilog, šargarepa se može koristiti i u pripremi slatkih jela, poput poznate torte od šargarepe ili sočnog kolača od šargarepe i badema.

9. Ljubimci takođe vole šargarepe: Ne samo ljudi, već i mnogi kućni ljubimci, uključujući zećeve, pse i konje, uživaju u šargarepi kao zdravoj poslastici.

Profimedia
 

 

Britanska strategija sa šargarepom tokom Drugog svetskog rata

Tokom Drugog svetskog rata britanska vlada i vojni vrh pokrenuli su propagandnu kampanju tvrdeći da jedenje šargarepe značajno poboljšava noćni vid. Ova tvrdnja je bila deo šire strategije da se stanovništvo podstakne da jede više šargarepe (koje je bilo u izobilju) umesto drugog povrća i namirnica koje su bile retke zbog ratnih ograničenja.

Međutim, pravi razlog za promovisanje šargarepe kao superhrane za noćni vid bio je daleko tajanstveniji. U to vreme, Britanci su razvili novu radarsku tehnologiju, koja im je omogućila da efikasno otkrivaju i presreću nemačke bombardere noću. Da bi sakrile ovu tehnološku prednost od Nemaca, britanske vlasti su iskoristile priču o šargarepi. Promovišući ideju da je izuzetna sposobnost njihovih pilota i operatera protivvazdušne odbrane da ciljaju noću rezultat ishrane bogate šargarepom, Britanci su uspešno skrenuli pažnju sa prave tajne – radara.

Ova strategija je bila dvostruko korisna: s jedne strane, održala je moral britanske javnosti na visokom nivou i podstakla zdravu ishranu, a sa druge strane, pomogla je u zaštiti vitalne vojne tajne. Dakle, iako šargarepa sadrži beta-karoten koji se u telu pretvara u vitamin A, važan za zdravlje očiju, efekat na noćni vid nije tako dramatičan kao što se sugerisalo tokom rata.

Obeležavanje Međunarodnog dana šargarepe prilika je da proslavimo ovu neverovatno svestranu i zdravu biljku koja nas svakodnevno obogaćuje svojim hranljivim vrednostima i ukusom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike