aktuelno

Recept dana: Starogradske kiflice s orasima i džemom, hrskave i mirisne, baš kao što ih je pravila baka nedeljom (VIDEO)

03.11.2024

07:41

0

Autor: V. I.

Uživajte u svakom zalogaju ovog klasika koji donosi toplinu domaće kuhinje

Recept dana: Starogradske kiflice s orasima i džemom, hrskave i mirisne, baš kao što ih je pravila baka nedeljom (VIDEO)
Copyright Freepik

Starogradske kiflice su pravi klasik u svetu poslastica - mekane, mirisne i savršeno punjene. Ove kiflice, inspirisane tradicionalnim receptima, savršen su spoj putera, krem-sira i bogatih ukusa poput oraha, džema ili čokoladnog krema, koji im daje nezaboravnu aromu.

Priprema ovih kiflica zahteva malo strpljenja, jer treba vremena da se testo ohladi u frižideru, ali krajnji rezultat vredan je svakog uloženog trenutka. Testo je meko i hrskavo, dok sloj šećera i oraha na površini dodaje dodatnu dimenziju ukusa i teksture.

Uživajte u njihovoj svežini i nežnom ukusu odmah po pečenju, ili ih sačuvajte za kasnije - biće jednako ukusne narednog, ali i ostalih dana - naravno, ukoliko potraju toliko!

Postoje varijacije ovog recepta sa džemom ili kremom od čokolade a mi vam dajemo recept koji je zabeležen na Instagram strani Šta ćemo za ručak.

Recept dana: Starogradske kiflice s orasima i džemom, hrskave i mirisne, baš kao što ih je pravila baka nedeljom (VIDEO)Profimedia
 

 

Vreme pripreme: 

  • 35 minuta + hlađenje

Sastojci:

Za testo:

  • 300 g brašna
  • 200 g putera
  • 200 g krem-sira

Za punjenje:

  • 100 g džema ili krema od čokolade
  • 50 g mlevenih oraha

Za posip:

  • 50 g smeđeg šećera
  • 50 g belog šećera
  • 20 g vanilinog šećera
  • 100 krupno mlevenih oraha

Priprema:

1. Za testo u brašno dodajte puter isečen na komade. Utrljajte rukama da se formiraju mrvice.

2. Dodajte sir i zamesite testo. Po potrebi dodajte još malo brašna da dobijete glatko testo.

3. Podelite na 4 loptice, umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru sat vremena ili preko noći, jer može da stoji u frižideru jedan dan.

4. Čokoladni krem ili džem pomešajte s pečenim i mlevenim orasima,, lešnicima, ili bademima. Fil mora da bude dosta čvrst kada je topao, jer tako neće curiti iz kiflova tokom pečenja.

5. Za valjanje pospite na ravnu površinu mlevene orahe (ili lešnike, ili bademe) i pomešajte sa obe vrste šećera i vanilin šećerom.

6. Ohlađeno testo izvadite, stavite na podlogu s mešavinom šećera i razvucite oklagijom. Pospite i odozgo mešavinu lešnika i šećera.

7. Rasklagijajte testo skroz ukrug i podelite na 8 trouglova.

8. Stavite nadev i uvijte kiflice.

8. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

Pogledajte u donjem videu kako se jednostavno prave:

 

 

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike