aktuelno

Recept dana: Potaž od brokolija, neverovatno hranljivo, kremasto i brzo jelo - definicija zdravlja u tanjiru

29.10.2024

07:49

0

Autor: A. M.

Idealan za sve ljubitelje povrća

Recept dana: Potaž od brokolija, neverovatno hranljivo, kremasto i brzo jelo - definicija zdravlja u tanjiru
Copyright Pexels

Sezona je gripa i prehlada, što znači da je savršeno vreme da pripremite čorbicu punu zdravih i hranljivih namirnica, koja hrani i dušu i telo.

Potaž od brokolija, ne samo da je jednostavan za pripremu, već i bogat vitaminima i mineralima koji će vašem telu pružiti energiju i podržati imunološki sistem.

Sa svojim kremastim ukusom i aromatičnim začinima, ovaj potaž će vas zagrijati i zadovoljiti, posebno tokom hladnijih dana.

Idealno je jelo za celu porodicu, a uz to je i odlična prilika da vaši mališani pojedu malo više povrća.

Spremite se za brzo kulinarsko putovanje koje će vašim čulima doneti pravi užitak.

Recept dana: Potaž od brokolija, neverovatno hranljivo, kremasto i brzo jelo - definicija zdravlja u tanjiruPexels
 

Vreme pripreme:

  •  30 minuta

Sastojci:

  • 500 g svežeg brokolija (ili smrznutog)
  • 1 srednji krompir, oljušten i isečen na kockice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 750 ml povrtnog ili pilećeg bujona (ili vode)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Limunov sok (po želji)
  • Pavlaka ili jogurt za serviranje (po želji)
Recept dana: Potaž od brokolija, neverovatno hranljivo, kremasto i brzo jelo - definicija zdravlja u tanjiruProfimedia
 

Priprema:

1. Operite brokoli i podelite ga na cvetove. Iseckajte crni luk.

2. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckani crni luk i pržite ga dok ne postane proziran, oko 3-4 minuta. Dodajte sitno iseckani beli luk i pržite još minut - dva, pazeći da ne zagori.

3. U šerpu dodajte krompir i cvetove brokolija, pa sve prelijte bujonom ili vodom. Pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte oko 15-20 minuta, dok brokoli i krompir ne omekšaju.

4. Kada je povrće omekšalo, skinite šerpu sa vatre i koristite štapni mikser da sve izblendate do glatke teksture. Ako nemate štapni mikser, možete prebaciti sve u običan mikser, ali pazite da ne prepunite posudu. Ili jednostavno koristite gnječilicu da malo usitnite povrće.

5. Vratite potaž na vatru i po ukusu dodajte so, biber i malo limunovog soka. Pustite da se još malo zagreje.

6. Poslužite topli potaž u činijama, uz kašiku pavlake ili jogurta po želji.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike