aktuelno

Recept dana: Orzoto s piletinom, italijanski klasik s ječmom umesto pirinča, zdrava alternativa klasičnom rižotu

27.10.2024

07:32

0

Autor: V. I.

Jednostavni recept za gurmane

Recept dana: Orzoto s piletinom, italijanski klasik s ječmom umesto pirinča, zdrava alternativa klasičnom rižotu
Copyright Profimedia

Orzoto je ukusna varijacija klasičnog rižota, u kojem se umesto pirinča koristi ječam. Ječam je drevna žitarica koja se od davnina koristi u kulinarstvu, zahvaljujući svom bogatom nutritivnom sastavu i specifičnoj teksturi.

Njegova blago orašasta aroma i čvrsta struktura čine ga idealnim za jela poput supa, variva i salata, ali se sve češće koristi kao zamena za pirinač u rižotu, stvarajući jelo poznato kao orzoto. Osim što daje jelu posebnu teksturu i ukus, ječam je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, što ga čini zdravim izborom za svakodnevnu ishranu.

Kako se koristi ječam u kulinarstvu

Ječam je izuzetno svestrana žitarica koja se koristi u različitim vrstama jela. Osim što je osnovni sastojak mnogih tradicionalnih jela, poput variva i hleba, može se koristiti i za:

  • Supe i čorbe: Dodaje gustinu i hranljivost.
  • Salate: Kuvani ječam može biti osnova za hladne salate s povrćem i prelivima.
  • Veganska i vegetarijanska jela: Savršen je kao zamena za pirinač ili testeninu.
  • Kuvanje i pečenje: Može se koristiti za pripremu kaša, pudinga i hleba.

Ječam sadrži visok nivo vlakana, što ga čini pogodnim za poboljšanje probave, a takođe je dobar izvor vitamina B, gvožđa i magnezijuma.

Recept dana: Orzoto s piletinom, italijanski klasik s ječmom umesto pirinča, zdrava alternativa klasičnom rižotuProfimedia
 

U nastavku saznajte kako da pripremite kremasti orzoto s piletinom, savršen za sve ljubitelje italijanske kuhinje.

Vreme pripreme:

  • 30 minuta

Sastojci:

  • 200 g ječma
  • 300 g piletine (isečene na kockice)
  • 1 luk
  • 750 ml bujona (pileći ili povrtni)
  • 1 šargarepa
  • 1 brokoli
  • 50 g putera
  • 50 g parmezana
  • Maslinovo ulje
  • So i biber po ukusu

Priprema:

1. Potopite ječam u vodu i ostavite ga da odstoji preko noći ili nekoliko sati. Ovaj korak pomaže da ječam omekša i ubrza proces kuvanja.

2. Iseckajte luk na sitno, ogulite šargarepu i isecite je na kolutove. Brokoli operite i isecite na manje komade. 

3. U dubokom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja.

4. Dodajte iseckani luk i propržite ga dok ne postane staklast.

5. Zatim dodajte kockice piletine i kratko ih propržite sa svih strana, dok ne dobiju zlatnu boju.

6. Kada je piletina propržena, dodajte potopljeni ječam i kolutove šargarepe.

7. Kratko propržite sve zajedno, a zatim podlijte bujonom. Kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta, povremeno mešajući, dok ječam ne omekša i upije većinu tečnosti.

8. Pred kraj kuvanja, dodajte komade brokolija i kuvajte još nekoliko minuta, dok brokoli ne omekša, ali i dalje ostane hrskav.

9. Kada je orzoto gotov, sklonite ga s vatre i umešajte puter i parmezan. Ovi sastojci će dodati kremastu teksturu i bogat ukus jelu. Po potrebi, začinite dodatno solju i biberom.

10. Poslužite orzoto s piletinom dok je još topao, uz čašu vina i svežu salatu. Ovo jelo je idealno za hladnije dane kada želite nešto ukusno i zasitno.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike