Želite da napravite rižoto kao iz italijanskog restorana? Uz ovih pet saveta biće još bolji

06.02.2021

13:50 >> 12:38

0

Autor: Z. A.

Za ovo jelo ključan je postupak

Želite da napravite rižoto kao iz italijanskog restorana? Uz ovih pet saveta biće još bolji
Copyright Pexels

Nekoliko koraka potrebno je da bi nam rižoto ispao savršen kao da smo kuvarska zvezda, a ipak u tih nekoliko koraka pogrešimo. Napraviti dobar rižoto nije tako lako. Pirinač zna da bude previše kašast, jelo neovoljno kremasto ili ukus bezličan.

Ali nije stvar samo u sastojcima, postupak je ključan. Zato, da za početak prekinemo večnu raspravu: rižoto treba stalno mešati ili ga ne mešati uopšte kad voda provri?

1. Koristite pravu vrstu pirinča

Vrlo važno: nikad nemojte koristiti bilo koji pirinač za rižoto.

Sorte pirinča koje se tradicionalno koriste za rižoto (vialone nano i arborio) imaju poseban skrobni premaz koji čini jelo kremastim kad se kuva i meša. Zato pirinač nikada ne smete ispirati pre kuvanja jer ćete isprati esencijalni skrob. Na mnogim pakovanjima pirinča piše i koja joj je namena. Ako ne znate ime pravih sorti, birajte onu na kojoj je naznaženo da je baš za pripremu rižota.

Pixabay

2. Deglazirajte ga vinom

Čak i za recepte koji to ne zahtevaju, uvek dodajte malu količinu belog vina. To rižotu daje jedinstvenu aromu i čini da tvoja kuhinja divno miriše.

3. Mešajte, mešajte

I evo večnog pitanja – mešati rižoto ili ne? Neki se kunu da im rižoto najbolje uspe na način da jednom kad voda provri, smanje temperaturu, poklope pirinač i više ga ne diraju. Drugi da ga stalno treba mešati i podlevati. Evo istine: rižoto postaje posebno kremast samo stalnim mešanjem. Ono omogućuje da pirinač otpusti skrob i zgusne umak. Iako ovo može biti dugotrajno, na kraju će se isplatiti.

4. Nemojte prekuvati pirinač

Pirinač bi trebalo ravnomerno da se krčka u vodi, ali ne sme previše kipeti. Pregrejana voda brzo isparava iz posude i pirinač ne upije dovoljno ukusa. Rižotu treba više vremena da se kuva, ali stvara više arome i ukusa. Takođe, rižoto je bolje stalno pomalo podlevati umesto da svu količinu vode ulijete odjednom. Zašto?Ako stavite previše vode, moraćete kuvati dok ona ne ispari, a tako možda prekuvate  pirinač. Zato sve vreme podlevajte, mešajte, podlevajte, mešajte.

Profimedia

5. Pronađi pravu temperaturu

Je li tvoj rižoto spreman i miriše li božanstveno? Da biste jelo doveli do nivoa najboljih talijanskih restorana, možete umešati malo maslaca. Ili pirea od namirnice koja prevladava u rižotu. Na primer, za rižoto od špargli idealan je pire od špargli s maslinovim uljem. Ili se možete odlučiti za šaku parmezana, koji rižoto čini još kremastijim, piše miss7.24sata.hr.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike