aktuelno

Recept dana: Najbolji domaći ekleri sa srcem od puter krema i prelivom od čokolade - prave se lako, ukus kao iz poslastičarnice

01.10.2024

07:54

0

Autor: K. O.

Posebno će oduševiti najmlađe

Recept dana: Najbolji domaći ekleri sa srcem od puter krema i prelivom od čokolade - prave se lako, ukus kao iz poslastičarnice
Copyright Printscreen/YouTube

Ko ne voli eklere?! Kremasti, fini i zavodljivi. Testo punjeno puter kremom sa kondenzovanim mlekom, a odozgo čokoladirani.

Savršena mera svih sastojaka posebno će oduševiti najmlađe.

Uz naš recept ne morate da brinete da vam neće ispasti kao oni iz poslastičarnice jer uz ova jasna uputstva nema greške. 

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

  • 135 g brašna
  • 4 jaja
  • 105 g putera
  • 110 g mleka
  • 110 g vode
  • 15 g šećera
  • prstohvat soli

Za krem:

  • 200 g putera
  • 300 g kondenzovanog mleka na sobnoj temperaturi

Za preliv:

  • 120 g čokolade
  • 20 g ulja
Recept dana: Najbolji domaći ekleri sa srcem od puter krema i prelivom od čokolade - prave se lako, ukus kao iz poslastičarnicePrintscreen/YouTube
 

Priprema:

Sipajte mleko, vodu, šećer i prstohvat soli u šerpu. Kada počne da se zagreva dodajte puter i lagano mešajte dok se ne otopi.

Dovedite smešu do ključanja, pa joj lagano dodajte brašno uz konstantno mešanje. Mešajte dok se na dnu tiganja ne stvori korica i dok se testo ne skupi u kuglu.

Prebacite u staklenu posudu, rasporedite po njoj i ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Umutite jaja viljuškom, pa dodajte u testo i to iz četiri, pet puta sve vreme mešajući. Ako vam se učini da je testo previše gusto, dodajte još jedno jaje. 

Stavite testo u špric za tulumbe, pa pravite eklere dužine 10 do 12 centimetara. Pecite eklere nekih 45 minuta na 170 stepeni na režimu bez ventilatora.

Recept dana: Najbolji domaći ekleri sa srcem od puter krema i prelivom od čokolade - prave se lako, ukus kao iz poslastičarnicePrintscreen/YouTube
 

Ostavite ih da se ohlade 15-ak minuta. Umutite puter koji je bio na sobnoj temperaturi, pa mu dodajte kondenzovano mleko takođe na sobnoj temperaturi neprestano muteći.

Sa donje strane eklera probušite tri rupe i u svaku ulijte po malo krema koji ste prethodno stavili u špric.

Otopite čokoladu sa uljem, pa gornji deo eklera umočite u preliv. Ostavite ih da se ohlade u frižideru, dovoljno je i 15-ak minuta pre konzumiranja.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike