aktuelno

Recept dana: Musaka od pečenih paprika, savršeni obrok koji mami osmehe i oduševljenje - prava eksplozija ukusa u svakom zalogaju

18.09.2024

07:41

0

Autor: A. M.

Idealan način da iskoristite ove rumene lepotice

Recept dana: Musaka od pečenih paprika, savršeni obrok koji mami osmehe i oduševljenje -  prava eksplozija ukusa u svakom zalogaju
Copyright Printscreen/YouTube

Sezona je crvenih paprika i pravo je vreme da za sebe i svoje ukućane pripremite ukusno jelo koje će garantovano postati jedno od omiljenih - musaku od pečenih paprika.

Ovaj recept kombinuje sve što volimo u jednom obroku – sočno mleveno meso, slasne paprike i kremasti preliv od pavlake i sira.

Recept dana: Musaka od pečenih paprika, savršeni obrok koji mami osmehe i oduševljenje -  prava eksplozija ukusa u svakom zalogajuPixabay
 

Zamislite slojevitu musaku, gde se ukus pečenih paprika savršeno spaja sa bogatim mesnim nadevom.

Pečene paprike daju jedinstvenu dimenziju ukusa, dok se njihova prirodna slatkoća lepo uklapa sa bogatim i začinjenim mesom. Ova musaka nije samo izuzetno ukusna, već i vizuelno privlačna, sa toplim tonovima crvene i zlatne boje koji će obogatiti svaki obrok.

Brzo i jednostavno se priprema, a rezultati su spektakularni. Pripremite se za komplimente i uživajte u ovom klasičnom jelu koje će vašu kuhinju pretvoriti u omiljeno mesto za okupljanje. 

Recept dana: Musaka od pečenih paprika, savršeni obrok koji mami osmehe i oduševljenje -  prava eksplozija ukusa u svakom zalogajuPixabay
 

Vreme pripreme:

  • Oko sat i po

Sastojci:

  • 6-8 velikih crvenih paprika
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 velika glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2-3 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 velika izrendana paradajza ili 1 konzerva paradajz pelata (oko 400 ml)
  • 2 jaja
  • 200 ml kisele pavlake
  • 100 g rendanog sira (po izboru, npr. kačkavalj, mocarela ili gauda)
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica mlevenog crnog bibera
  • So po ukusu
  • 1 kašičica šećera (opciono, za balansiranje kiselosti paradajza)
  • 1 kašičica crvene paprike (slatke)

Priprema:

1.Operite paprike, presecite ih na polovine i očistite od semena. Stavite paprike na pleh obložen papirom za pečenje i prelijte ih sa malo maslinovog ulja.

2.Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, dok ne omekšaju i dobiju zapečenu koricu.

3. Kada se paprike ohlade, skinite koricu i narežite ih na trake.

4. U velikom tiganju zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno seckani crni luk i propržite dok ne postane staklast.

5. Dodajte seckani beli luk i mleveno meso. Pržite dok meso ne dobije braon boju i ne ispari tečnost. Dodajte rendani paradajz (ili paradajz pelat) i dobro izmešajte.

6. Začinite sa origanom, crvenom paprikom, solju i po želji, šećerom. Ostavite da se dinsta na srednje jakoj vatri oko 10-15 minuta, dok se ukusi ne sjedine i sos ne zgusne.

7. U vatrostalnu posudu stavite sloj pečenih paprika. Preko paprika ravnomerno rasporedite sloj smese sa mesom. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa slojem paprika na vrhu.

8. U posudi pomešajte jaja sa kiselom pavlakom i dodajte rendani sir. Dobro izmešajte i prelijte preko poslednjeg sloja paprika.

9. Stavite posudu u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 30-35 minuta, dok se gornji sloj ne zapeče i dobije zlatno-smeđu boju.

10. Ostavite musaku da se ohladi nekoliko minuta pre serviranja. Sečite na porcije i poslužite uz svežu salatu ili neki drugi prilog po izboru.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike