Zlatno pravilo za pečenje krompira: Otkrijte kako da dobijete najhrskaviji rezultat
Tajna savršenog krompira iz rerne je konačno otkrivena
Svi vole krompir. Iako važi za "sirotinjsko jelo", često se nalazi na menijima najskupljih restorana sa pet zvezdica. Budući da su meteorolozi najavili zahlađenje nakon vikenda, možemo se vratiti omiljenom jelu iz rerne - krompiru. Evo nekoliko trikova kako da vaš pečeni krompir postane prava zvezda stola.
Cilj su hrskave, zapečene kriške s mekanom i pahuljastom unutrašnjošću. Tajna zlatnobraon krompira s savršenom hrskavom koricom leži u jednostavnom, ali efikasnom triku – malo grubljem tretmanu krompira pre pečenja. Dajemo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da postignete savršenstvo.
Britanski trik za najhrskaviji krompir
Kuvanje kao Britanci donosi najhrskavije rezultate. Poznati kuvar Džejmi Oliver koristi jednostavan trik: nakon što skuvate krompir u ključaloj vodi, dobro ga ocedite.
Zatim ga u cedilu ili loncu protresite dovoljno jako da se blago oštete i ogule površine krompira. Ovaj postupak povećava površinu koja dolazi u kontakt s vrelim uljem, što znači više hrskavih i zlatnih komadića.
Kako dobiti savršeno pečeni krompir
Zagrejte rernu na 200°C. Za četiri do šest osoba, dva kilograma krompira je dovoljno. Da biste dobili savršene komade, krompir srednje veličine isecite na četvrtine, oko dva do tri centimetra u prečniku. Manji komadići se brže suše, pa dva do tri zalogaja po komadu su idealna.
Stavite krompir u šerpu i prelijte ga hladnom vodom, dovoljno da ga pokrije. Dovedite vodu do ključanja, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka. Posolite vodu i kuvajte 15 minuta. Zatim ocedite krompir i ostavite ga da se pari oko pet minuta. U cedilu ga protresite da blago oštetite površine kriški.
Otopite dve kašike putera ili druge čvrste masti i dodajte kašiku seckanog ruzmarina ili timijana. Prelijte krompir ovim maslacem i začinite ga sa pola kašičice soli i četvrtinom kašičice bibera. Lagano promešajte kako bi se krompir u potpunosti prekrio masnoćom.
Tepsija s pečenim krompirom
- Zagrejte veliki pleh u rerni pet minuta, a zatim stavite kašiku putera i kašiku ulja repice ili avokada na pleh.
- Vratite pleh u rernu da se zagreje još dva minuta.
- Kada izvadite pleh, stavite krompir na njega i okrenite ga tako da presečene strane budu okrenute ka dole. Pecite 20 minuta.
- Okrenite krompir na drugu stranu i blago ga pritisnite lopaticom. Po želji, možete dodati nekoliko čenova belog luka.
- Vratite krompir u rernu i pecite još 25 minuta, proverite da li su donje strane dovoljno hrskave. Ako nisu, ostavite ih još 10 minuta.
- Pre serviranja, možete dodati sveže peršunovo lišće ili drugo začinsko bilje. Krompir poslužite vruć!
Dodatni savet za hrskaviji pečeni krompir
Ako želite da vaš krompir bude još hrskaviji, iskoristite trik sa brašnom. Nakon što ocedite i prodrmate krompir, pospite ga s malo brašna pre nego što ih stavite u vrelu mast. Brašno pomaže da se stvori dodatna hrskava korica prilikom pečenja. Ovo je stari britanski trik koji uvek radi! Ako volite pikantnije ukuse, u brašno pomešajte malo ljute aleve paprike.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari