Sečenje špageta i ostali smrtni gresi: Zbog ovih 12 grešaka u bontonu za stolom Italijani dobijaju fras
Pravila ponašanja tokom jela u Italiji koje morate znati da biste izbegli blamiranje
Italijanska kuhinja je sinonim za uživanje i ukus. Pasta, pica i đelato su neizostavni delovi njihovog svakodnevnog života. Tako da, kada se nađemo u pravom italijanskom okruženju ili restoranu, postoje određena pravila ponašanja za stolom kojih treba biti svestan.
Naime, Italijani su veoma ponosni na svoju kulinarsku tradiciju, pa bi kršenje bontona moglo biti shvaćeno kao ozbiljna uvreda. Hajde da pogledamo koje su to greške koje morate izbeći ako želite da ostavite dobar utisak.
1. Sečenje špageta
Sečenje testenine nožem je jedna od najčešćih grešaka koju mnogi prave u italijanskim restoranima. Prema italijanskom bontonu, špagete i fetučine se ne seku nožem, već se jedu pomoću viljuške. Viljuška se koristi da zavrti špagete u gnezdo, koje se potom podiže do usta. Iako može biti teško savladati ovu tehniku, nakon malo vežbe radićete to savršeno.
2. Korišćenje noža za rezanje lazanja
Baš kao i sa špagetama, nije prikladno koristiti nož za rezanje punjene testenine poput lazanja, raviola ili punjenih školjki. Testenina je delikates koji treba tretirati s poštovanjem, pa je bolje koristiti viljušku da biste je lagano isekli sa strane.
3. Jesti hleb s testeninom
U italijanskoj tradiciji, hleb se ne jede uz skrobna jela kao što su testenine ili rižoto. Iako je hleb predivan dodatak obroku, najbolje je koristiti ga uz supu ili salatu. U Italiji, čak ni poznati hleb sa belim lukom nije tradicionalan dodatak testeninama; to je zapravo američka izmišljotina! Ako odete u italijanski restoran i na stolu se stavi korpa za hleb, pojedite je uz supu, salatu ili glavno jelo.
4. Umočiti hleb u zajedničko maslinovo ulje
Kada vam konobar donese korpu hleba s maslinovim uljem, izbegavajte da umačete hleb direktno u zajedničku posudu. To se smatra lošom formom. Umesto toga, sipajte maslinovo ulje na svoj tanjir za hleb pre nego što počnete da uživate u njemu.
5. Izbor pravog vina
Odabir vina može biti nekad zastrašujući, ali nema potrebe za stresom. Važno je uživati u vinu koje volite. Italijanska kuhinja je fleksibilna kada je u pitanju spajanje vina i hrane. Crveno ili belo vino može se savršeno uklopiti sa raznim sosovima i jelima. Ključno je da uživate u obroku i odaberete vino koje odgovara vašem ukusu. Ne opterećujte se odabirom.
6. Naručivanje testenine kao prilog jelu
U Italiji, testenina je glavno jelo, a ne prilog. Ne tražite testeninu kao dodatak glavnom jelu; to jednostavno nije u duhu italijanske kuhinje. Ako želite testeninu, naručite je kao predjelo ili glavno jelo, ali nemojte je tretirati kao prilog.
7. Dodavanje rendanog parmezana jelima od morskih plodova
Iako je posipanje parmezana na testeninu česta praksa, ovaj sir ne treba koristiti u jelima od morskih plodova. Dodavanje sira može prekriti prirodne ukuse jela. Umesto toga, uživajte u čistom ukusu morskih plodova bez dodavanja parmezana.
8. Naterati konobara da pita da liste završili s jelom
U Italiji, obrok je vreme za uživanje i opuštanje. Kada završite sa jelom, pravilno postavite pribor na tanjir kako biste obavestili konobara da ste završili. Viljuška i nož treba da budu postavljeni paralelno preko tanjira kako bi se izbegla konfuzija.
9. Uzeti kapučino uz glavno jelo
Kapućino je popularno piće, ali se obično konzumira uz doručak, a ne uz glavno jelo. Uživajte u kapućinu uz desert, kada će se njegovi ukusi bolje slagati sa vašim obrokom.
10. Stavljanje salvete u košulju
Iako želite da zaštitite svoju odeću dok jedete, naročito ako ste nespremni dok jedete sve te slasne delicije pune sosa koji prska na sve strane, ubacivanje salvete u košulju smatra se nepristojnim. Salveta treba da bude na vašem krilu, a ne u vašem dekolteu.
11. Premeštanje hrane ulevo
Prilikom deljenja jela ili predjela, hrana se uvek prenosi udesno kako bi se izbegla konfuzija. Ovo pravilo važi za sve obroke, ne samo italijanske.
12. Korišćenje hleba da pomažete tanjir
Sav taj ukusni sos! Naravno, želite da pojedete sve dok vam tanjir ne bude potpuno čist. Ali ako koristite hleb da pomažete sos u otmenom restoranu, možda ćete izazvati gnušanje prisutnih. Korišćenje malog komada hleba da obrišete ostatak sosa na tanjiru je uobičajen gest u opuštenom okruženju, ali se smatra veoma ležernim i previše opuštenim.
Većina ovih pravila, kada malo promislimo, ima smisla i može poboljšati vaše uživanje u italijanskom obroku. Ako želite da uživate u italijanskoj kuhinji kao pravi Italijan, obratite pažnju na ova pravila bontona. Povedite računa o kulturi i uživajte u autentičnom iskustvu italijanskog obroka!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari