Ukus koji odmah vraća u detinjstvo: Trikovi za savršene punjene paprike baš kao što je pravila baka na selu

12.06.2024

14:17

0

Autor: V. I.

Uz osam jednostavnih saveta savladajte sve tajne ovog jela i ponovo uživajte u autentičnom ukusu koji budi najlepše uspomene

Ukus koji odmah vraća u detinjstvo: Trikovi za savršene punjene paprike baš kao što je pravila baka na selu
Copyright Freepik

Postoji nešto magično u hrani koja nas vraća u detinjstvo, a punjene paprike su svakako jedno od tih jela. Miris sveže punjenih paprika koji se širi kuhinjom može momentalno evocirati uspomene na bezbrižne letnje dane, kada smo uživali u domaćoj kuhinji naših baka i mama. Ovaj tradicionalni specijalitet zauzima posebno mesto u srcima mnogih, jer nosi sa sobom toplinu porodičnih okupljanja i nezaboravnih obroka.

Priprema punjenih paprika može biti pravi izazov, pogotovo ako želimo da dostignemo onaj nezaboravni ukus iz detinjstva. Ukoliko ne ispadaju onako kako biste želeli, ili onako kako ih se sećate iz detinjstva, moguće je da pravite neke od uobičajenih grešaka. Srećom, uz nekoliko jednostavnih saveta, možete savladati sve tajne ovog jela i ponovo uživati u autentičnom ukusu koji vraća najlepše uspomene.

Printscreen/YouTube
 

1. Izbor prave sorte

Da bi punjene paprike bile autentične, birajte baburu papriku. Ova sorta, koja je zelena do žute boje, s tvrdom i sjajnom kožom, i sočnim mesom, idealna je za punjenje. Izbegavajte crvenu, zelenu, žutu, rogu ili šilju, koliko god da volite njihov ukus.

2. Veličina paprike

Manje paprike babure su bolji izbor za punjenje. One imaju koncentrisaniji ukus, što će vaše jelo učiniti ukusnijim.

3. Vrsta pirinča

Vrsta pirinča može značajno da utiče  na krajnji rezultat. Koristite pirinač dugog zrna jer ima malo skroba, pa se zrnca kuvanjem lako odvajaju i ostaju pahuljasta, ali suva. Najpopularnija sorta je basmati. Dodajte ga u mleveno meso u rameri dva prema 10, što je oko 200 grama pirinča na jedan kilogram mesa.

4. Tehnika punjenja

Paprike se nikad ne pune do vrha. Kada ih punite, pažljivo uklonite sredinu i lagano utiskujte smesu prstima, ostavljajući malo prostora na vrhu. Prstom napravite rupu u sredini punjene paprike i uklonite višak smese.

Freepik
 

5. Priprema posude

Važno je koristiti odgovarajuću posudu za kuvanje punjenih paprika. Posuda treba da bude široka, tako da sve paprike budu na istom nivou i dovoljno duboka da ih prekrije sosom.

6. Sirov ili kuvani Pirinač

Pirinač se nikad ne kuva prethodno. Sirovi pirinač će tokom kuvanja upiti sokove smese i lepo se skuvati.

7. Vrsta začina

Iako vas privlače sve te staklene teglice pune začina u kuhinji, za bakine punjene paprike potrebni su vam samo osnovni začini:

  • so
  • biber
  • beli luk
  • svež peršun
  • mlevena crvena paprika

Dodajte ih u mešavinu mesa i pirinča i dobro promešajte da se fino rasporedi.

8. Zaprška je neophodna

Kada poređate napunjene paprike u lonac, ulijte vodu i stavite da se kuvaju. Napravite zapršku sa brašnom a da bi vam sos bio baš dobrog ukusa, kad pržite crni luk dodajte kockice slanine.

Slavljenjem ukusa detinjstva i pravilnim tehnikama, vaše punjene paprike mogu biti jednako ukusne kao oni koje su pravile mama i baka. Pratite ove savete i uživajte u svakom zalogaju ovog omiljenog jela.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike