Testenina može da se podgreje i da bude ukusnija nego juče: Evo kako to da postignete

28.05.2024

14:16

0

Autor: V. I.

Izbegnite greške pri podgrevanju koje mogu da utiču na teksturu jela

Testenina može da se podgreje i da bude ukusnija nego juče: Evo kako to da postignete
Copyright Profimedia

Testenina je verovatno jedna od najvoljenijih namirnica na planeti. Međutim, često se dešava da ostane viška nakon obroka pa ih većina domaćica baci u đubre. Ipak, podgrevanje ostataka testenine može uticati na njenu teksturu, pa je važno razmotriti najbolji način za zagrevanje. Ali, da bi ovaj trik uspeo, bitno je da nikako ne ispirate testeninu nakon kuvanja.

Pravilno zagrevanje testenine

Mnogi od nas greše prilikom podgrevanja testenine. Najbolji način da iskoristite ostatke testenine jeste da je podgrejete na ringli, u tiganju s dnom koje se ne lepi na srednjoj temperaturi. Sve što je potrebno je malo tečnosti - idealno skrobna voda u kojoj je testenina kuvana - koja pomaže da se razbiju grudvice i rehidrira testenina. 

Profimedia
 

 

Korišćenje tiganja s dnom koje se ne lepi

Nelepljiv tiganj pruža ravnomerno zagrevanje i sprečava da bilo koji deo testenine ostane hladan. Korišćenje nelepljivog tiganja takođe pomaže da se grudvice sosa ponovo spoje, što je posebno važno za kremaste sosove. Alternativne metode, poput grejanje u mikrotalasnoj pećnica, mogu isušiti testeninu. U tiganju, s par kašika vode, testenina će se opustiti i sos će postati glatkiji.

Saveti za pravilno skladištenje testenine

Pre nego što podgrejete ostatke testenine, važno je pravilno ih skladištiti. Dodavanje male količine skrobne vode u ostatke testenine pre skladištenja sprečava lepljenje. Ostatke treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, a testenina može trajati oko pet dana u frižideru.

Pre nego što je stavite u frižider, pokušajte skuvanu  testeninu ostavite bez sosa. Ovo sprečava upijanje viška tečnosti i naduvavanje testenine tokom skladištenja. Kada je vreme za podgrevanje, ovu običnu testeninu možete kratko prokuvati, a sos zagrejati odvojeno, spojiti i dobiti vrhunsko jelo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike