Recept dana: Torta lenja žena, nema jaja, nema brašna, ne peče se, a ukus podseća na bajadere

05.03.2024

07:51

0

Autor: V. I.

Ovaj desert je dokaz da nije loše biti lenj

Recept dana: Torta lenja žena, nema jaja, nema brašna, ne peče se, a ukus podseća na bajadere
Copyright Freepik

Zamislite desert koji se priprema bez pečenja, bez jaja, bez brašna, a ukusom vas vraća u detinjstvo i podseća na omiljene bajadere. Takav san postaje stvarnost sa tortom simpatičnog naziva lenja žena, desertom koji dokazuje da se maštovitost i jednostavnost savršeno spajaju u kulinarskom svetu. 

Torta lenja žena sastoji se od tri bogata sloja koji se međusobno savršeno dopunjavaju i stvaraju harmoniju ukusa. Prvi sloj je kombinacija mlevenog keksa i čokolade obogaćene svežim sokom od pomorandže, drugi sloj donosi egzotične note urmi i kokosovog brašna, dok treći sloj ovu tortu kruniše bogatstvom orašastih plodova, kakaa i meda. Svaki sloj je priča za sebe, a zajedno tvore simfoniju ukusa koja će zadovoljiti i najzahtevnije ljubitelje slatkiša.

Ono što ovu tortu čini posebnom jeste njena jednostavnost pripreme. Bez potrebe za pečenjem, ovaj recept je idealan za sve one trenutke kada želite nešto brzo, neodoljivo i originalno. Bilo da se radi o iznenadnim gostima, posebnim prilikama ili jednostavno želji za slatkim, torta lenja žena je savršen izbor.

Profimedia
 

Vreme pripreme:

  • 30 minuta

Sastojci:

  • 300 g posnog mlevenog keksa
  • 350 ml ceđene pomorandže (5 komada)
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 100 g urmi (10 komada)
  • 120 g kokosovog brašna
  • 50 ml vode 
  • 350 g badema ili lešnika ili miks 
  • 100 ml vode
  • 60 g kokosovog ulja
  • 2 kašike kakaoa
  • 3-5 kašike meda 

Priprema:

1.  Bademe i lešnike potopite u vodi oko sat.

2. Pleh prečnika 22 cm podmažite kokosovim uljem

3. Pomešajte keks, 250 ml soka od pomorandže i istopljenu čokoladu i ulijte u podmazan kalup. Stavite u frižider da se stegne. 

4. Izblendirajte urme, kokosovo brašno i ostatak soka od pomorandže i vodu pa prelijte preko prvog sloja. Vratite u frižuder.

5. Ocedite lešnik i badem te ih izblendirajte s vodom, uljem, kakaom i medom, premažite preko drugog sloja i vratite u fružider da se skroz stegne.

5. Ukrasite po želji.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike