Ima nade: Kako spasiti jelo ako je preslano, preslatko ili ste ga zaljutili više nego što treba?

02.02.2024

14:41

0

Autor: K. O.

Verujte, dešava se i najboljima

Ima nade: Kako spasiti jelo ako je preslano, preslatko ili ste ga zaljutili više nego što treba?
Copyright Profimedia

Bilo da ste kuvar početnik ili već iskusni u tome, sigurno vam se dogodilo da ste nečega dodali previše. Iako ste sledili jedno od glavnih pravila kuvanja, a to je da probate malo i osetite ukus, kada ste hteli da dodate samo još mrvicu, ruka vam se omakla i eto problema...

Ne brinite, takvi pehovi su se događali i najboljim kuvarima. 

Pa, šta mislite ko je izmislio trikove kako da se spase jela, ako ne profesionalci.

Ako ste presolili

Dodajte kiselinu kao što je sok od limuna, sok od limete ili sirće. Posao će završiti i neki zaslađivač, poput šećera, meda ili javorovog sirupa.

Ako recept to 'dopušta', dodajte mleko, pavlaku za kuvanje ili jogurt jer oni takođe 'ubijaju' so. U narodu postoji još jedan savet - kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuvanja ga izbacite iz jela.

Takođe, budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara jer sadrže puno soli.

Freepik
 

Ako je preslatko

I ovde će pomoći kiselina kao što je sok od limuna, sitno iseckano sveže začinsko bilje, kora citrusa ili prstohvat kajenske paprike za slana jela ili instant espreso za slatka jela.

Obični gorki kakao u prahu dodaje gorčinu pa takođe može balansirati preslatko jelo. Super je i pavlaka za kuvanje ili grčki jogurt jer redukuju preslatki ukus i daju kremasti neutralni ukus bilo kojem preslatkom desertu. Izbor je na vama.

Zaljutili ste previše

Kada vam sledeći put pobegne previše čilija ili bibera, pokušajte da ublažite ljutinu sa kiselim namirnicama. Limun, sirće ili sos od paradajza izvrsno ubijaju ljutinu.

Maslac od kikirikija ili pasta od susama takođe će umanjiti jačinu jela, a možda vas prijatno iznenade i novi ukusi koje nose. Dodavanje temeljca ili mleka takođe pomaže. Osim mleka možete dodati i pavlaku ili neki blaži sir.

Profimedia
 

Ako je previše kiselo

Male količine sode bikarbone postupno posipajte u hranu tokom kuvanja kako biste smanjili kiselost hrane. Probajte hranu često, sve dok se oštar ukus hrane ne smanji.

Možete dodati i šećera, on takođe može ublažiti kiselost, piše 24sata.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike