Ovo ima samo u Srbiji, mast curi, ali slatka: Vlada iz Aranđelovca napravio slatko, ni manje ni više već od - slanine (FOTO)

26.01.2024

14:42

0

Nema jasno definisan ukus, malo sladi, a malo je i slano, uglavnom, sviđa se svima koji su ga probali

Ovo ima samo u Srbiji, mast curi, ali slatka: Vlada iz Aranđelovca napravio slatko, ni manje ni više već od - slanine (FOTO)
Slatko od slanine - Copyright RINA

Masna i slana, šarena... slanina je delikates bez kog se u Srbiji ne može zamisliti skoro nijedna trpeza. Ipak, Vlada Jovanović iz sela Venčani kod Aranđelovca, iako po struci električar, slanini je dao potpuno nov smisao kada je od nje napravio slatko. Kako kaže, recept je pronašao na interenetu i odlučio da uradi nešto neobično, a u tome je i uspeo, jer je dobio pravo pravcato slatko od mesnog delikatesa.

Najpre se isprži slanina i kada je skoro gotova povadi se, a u masnoću koja je ostala dodajemo crni i beli luk, koje smo izblendirali, so i biber. Dinsta se, pa se zatim doda paradajz, koji je takođe izblendiran, da bismo dobili komadiće koji će se lakše obraditi u paradajz pire. Potom dodajemo žuti šećer i jabukovo sirće. Sve to još malo se dinsta, a onda se vrati slaninica koja se prvobitno pržila. Sve zajedno ostaje na vatri još oko pola sata, da se ukrčka, i onda se sipa u vruće tegle i ne zatvara dok se ne ohladi - kaže za RINU Vlada.

Ovaj nesvakidašnji spoj slatkog i slanog nikog nije ostavio ravnodušnim, a Vlada je svoj specijalitet predstavio i na sajmu, gde su mnogi začuđeno gledali u teglicu na kojoj piše - slatko od slanine.

RINA
 

- Priprema nije teška, a receptura nije tajna. Za jednu meru je potrebno oko 400 grama slanine, od toga će se dobiti jedna tegla od 170 grama slatka i pet-šest malih od 35 grama. Pre upotrebe se malo zagreje, da se masnoća otpusti, a može se služiti uz špagete, makarone, pečenje, kao preliv, a može i da se stavi na hleb pa tako da se jede. Nema jasno definisan ukus, malo sladi, a malo je i slano. Meni se sviđa, a i mojim mušterijama koje su ga konzumirale - naglašava Jovanović.

Kako je u pitanju redak delikates, ni cena mu nije mala, pa tako teglica od 35 grama košta 700 dinara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike