Korak po korak vodič: Kako da napravite savršenu slaninu kod kuće

18.09.2023

14:42

0

Autor: K. B.

Kupovina slanine često nosi rizik za potrošače, budući da se ne može sa sigurnošću znati koliko mesa, vode, pojačivača ukusa i konzervansa je dodato tokom proizvodnje

Korak po korak vodič: Kako da napravite savršenu slaninu kod kuće
michelle-new-layer-photography-TJzhTJ2U8Jo-unsplash - Copyright Unsplash

Slanina, kao jedan od najtrajnijih mesnih proizvoda od svinjskog mesa, može se pripremiti kod kuće. Prvi korak je nabavka svežeg svinjskog mesa, obično trbuha ili, za šarenu slaninu, donjih svinjskih rebara.

Kvalitet mesa za slaninu ogleda se u debljini i čvrstini. Treba da bude čvrsto, bele boje i sa zrnastom teksturom, a mišićna masa treba da bude ravnomerno raspoređena.

Komade mesa za slaninu obično se seku oko 4 cm ispred bedra životinje, u jednom potezu noža kako bi rez bio glatak. Zatim se mesa posoli suvom solju, obično je potrebno oko 1,1 kg soli za 50 kg mesa. Komadi mesa poređaju se u pripremljenu posudu, najbolje od drveta, prekrivaju drvenom rešetkom i preliju salamurom sa 25% koncentracijom soli, dovoljno da ih prekrije. Za 10 kg mesa, potrebno je otprilike 6 litara salamure.

Soljenje mesa odvija se u hladnoj prostoriji na temperaturi od 3-4 stepena Celzijusa, a proces traje 6 do 8 dana. Nakon soljenja, meso se izvlači iz salamure i ostavi da se ocedi. Kada se potpuno ocedi, kožica se ostruže, a od kanapa se pravi vešalica za kačenje. Meso se potom slaže u sušaru. Dimljenje mesa traje 8 dana na sobnoj temperaturi od 25-30 stepeni Celzijusa. Od 50 kg usoljene svinjetine, obično se dobije 45-46 kg dimljene slanine. Slanina se čuva u hermetički zatvorenim platnenim vrecama i ostavlja se da visi na dobro provetrenom mestu.

Pexels
 

Alternativno, drugi način pripreme domaće slanine podrazumeva odvajanje mesa od kostiju. Zatim se priprema marinada sa solju, šećerom, drugim začinima i kalijum nitratom. Kalijum nitrat treba koristiti umereno, jer u velikim količinama može biti otrovan. Ovaj sastojak ubija bakterije u mesu i očuva njegovu boju.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike