Korica hrskava, meso od plećke mekano, a fil za desetku: Tajna slasnog pečenja je u podešavanju temperature

22.12.2023

14:46

0

Autor: V. I.

Pripremite preukusnu svinjsku plećku s punjenjem od suvih kajsija i hleba, a sve to bez velikih troškova

Korica hrskava, meso od plećke mekano, a fil za desetku: Tajna slasnog pečenja je u podešavanju temperature
Copyright Pexels

Šta su praznici bez pečenja, pitamo se mi. Ali kad se čovek presabere, obično promeni prvobitnu ideju i prilagodi je svom budžetu. Ovog puta istražili smo recepte za pečenje koji nisu toliki udarac na novčanik.

Jedan od najboljih recepata na koji smo naišli  fokusira se na komad mesa koji je odličan za pečenje, a obično nije preskup - svinjska plećka - samo što je u ovom slučaju dopunjena finim punjenjem.

Ima još jedna stvar koja nam se sviđa u ovom receptu, a vezana je za tehniku pečenja: tajna je u pravilnom podešavanju temperature.

Profimedia
 

Sastojci:

  • 2,5 kg svinjske plećke bez kostiju
  • 500 ml supe
  • 150 ml belog vina
  • 1 stabljika celera
  • 1 luk
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika putera

Za punjenje:

  • 140 g hleba
  • 85 g suvih kajsija
  • 25 g putera
  • 2 praziluka
  • 1 kašičica seckanog timijana

Priprema:

1. Nekoliko sati pre nego što želite da pečete svinjetinu, izvadite je iz frižidera i dobro osušite ubrusom  kožu. Pustite da polako dođe do sobne temperature.

2. Suve kajsije potopite u vrelu vodu oko dva  sata. Kada omekšaju, ocedite ih i iseckajte.

3. Hleb grubo ustinite u blenderu da dobijete mrvice.

4. Na puteru dinstajte iseckan praziluk da omekša a većina tečnosti ispari. Umešajte seckane kajsije i timijan, dobro začinite i prebacite u činiju da se ohladi, pa umešajte prezle. i začine.

5. Kožu zarežite nožem uzduž i popeko, a s unutrašnje stranenapravite džep i napunite filom od praziluka, a meso prebacite u pleh. Kožu dobro posolite, a oko mesa rasporedite celer, šargarepu i crni luk isečen na krupnije komade. Pecite 30 minuta na 220 stepeni.

6. Smanjite na 140 stepeni Celzijusa i pecite meso još 150 minuta. Ako koža nije dovoljno hrskava, uključite gornju rešetku na najjaču postavku i pržite meso, okrećući ga svakih 30 sekundi, dok koža ne postane hrskava.

7. Za sos stružite karamelizovani sok sa dna tepsije u kojoj se peklo meso, pomešajte s vinom i kuvajte na laganoj vatri dok se ne smanji na pola.

8. Ulijte supu i kuvajte oko 5 minuta, dodajte brašno pomešano sa puterom i dobro promešajte. Poslužite meso sa sosom i prilogom po želji.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike