Recept dana: Červiš, zaboravljeno srpsko jelo od belog mesa u belom sosu od belog luka

29.12.2023

07:41

0

Autor: V. I.

Jednostavni recept za dane pred praznike kad ne treba da se prejedate

Recept dana: Červiš, zaboravljeno srpsko jelo od belog mesa u belom sosu od belog luka
Červiš - Copyright Freepik

Červiš je tradicionalno staro srpsko jelo, naročito zastupljeno na jugu Srbije, koje se priprema od jednostavnih i lako dostupnih sastojaka. Karakteristično za ruralne oblasti, červiš je nekada bio deo svakodnevne ishrane običnih ljudi. Ovo jelo se pravi od kuvane piletine koja se potom umeša u beli sos koji je začinjen belim lukom. 

Profimedia
 

Ranije je često posluživano kao predjelo, a današnje domaćice ga služe uz kuvanu testeninu ili pire-krompir te sezonsku salatu kao ručak.

Červiš je više od običnog jela - on je deo kulturnog nasleđa i istorije Srbije. Odslikava skromnost i izdržljivost naroda, kao i veštinu stvaranja ukusne hrane iz ograničenih resursa. Sada je pravi trenutak da se prisetite ovog jednostavnog recepta i ne pretovarite stomak da biste se sačuvali za novogodišnje praznike..

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  • 300 g pilećih grudi bez kože
  • 1/2 l vode
  • 5 kašika brašna
  • 1 dl ulja (ili dve kašike masti)
  • 3 čena belog luka
  • so

Priprema:

1. U posoljenoj vodi skuvajte piletinu.

2. Skuvano meso prohladite, pa iscepkajte na vlakna.

3. Beli luk izgnječite i dodajte u meso.

4. U dublji tiganj sipajte masnoći pa na laganoj vatri kratko propržite brašno uz stalno mešanje da ne potamni.

5. Lagano ulijte supu u kojoj se kuvalo meso, uz neprestano mešanje da se ne napravegrudvice.

6. Kad se sos zgusne, dodajte iscepkano meso i beli luk, sve vreme mešajući.

7. Kada dobijeet jednoličnu smesu, červiš je gotov i spreman za posluživanje.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike