Bez konkurencije: Jedan srpski specijalitet proglašen je za najbolji doručak na svetu

14.12.2023

14:24

0

Autor: K. O.

Među 100 svetskih jela naš specijalitet zauzeo prvo mesto

Bez konkurencije: Jedan srpski specijalitet proglašen je za najbolji doručak na svetu
Copyright Foto: 24sedam

Znamo da su ljudi iz tog kraja ponosni na ovaj specijalitet, a sada imaju i dokaz da je najbolji. I to na svetu. 

Naime, komplet lepinja ili lepinja "sa sve" kako je zovu u užičkom kraju zauzela je prvo mesto na listi od čak 100 svetskih jela na sajtu specijalizovanom za hranu i gurmanluke, Taste Atlas.

U ostatku Srbije poznata je i kao užička lepinja, a ovaj specijalitet pravi se u ovom kraju još iz vremena pre Drugog svetskog rata. 

Za one koji je još nisu probali, u pitanju je jedan baš jak doručak u koji idu kajmak, jaje i pretop, to jest moča koja nastaje od masti koja curi dok se peku jagnjetina ili prasetina.

Domaća lepinja se prepolovi, namaže kajmakom, doda umućeno jaje, pa se gurne u peć (idealno na drva) da se lepo zapeče. To jest kako ko voli - neko voli kada bude življe, drugi traže dobro zapečenu.

Printscreen/YouTube
 

Kada je pečena prelije se pretopom. Znalci je obavezno komnzumiraju uz jogurt ili domaće kiselo mleko.

Za prave gurmane, može se dodati i pršuta, pa u restoranima ovog kraja najčešće možete birati između te dve opcije - sa pršutom ili bez.

Na pomenutom sajtu, naš specijalitet osvojio je prvo mesto sa ubedljivom ocenom od 4.71, od maksimalnih 5. Prvo mesto deli sa malezijskim specijalitietom Roti canai.

Printscreen/YouTube
 

Na drugom mestu je Pão de queijo iz Brazila, a osim užičke lepinje na ovom spisku nalaze se još neka srpska jela poput bureka sa sirom koji je zauzeo 27. mesto, a potom i gibanice koja je na 75 mestu na listi. Takođe, na ovoj listi je bilo dosta delikatesa i iz Bosne, kao i Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

Ovako izgleda lista.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike