Bez konkurencije: Jedan srpski specijalitet proglašen je za najbolji doručak na svetu
Među 100 svetskih jela naš specijalitet zauzeo prvo mesto
Znamo da su ljudi iz tog kraja ponosni na ovaj specijalitet, a sada imaju i dokaz da je najbolji. I to na svetu.
Naime, komplet lepinja ili lepinja "sa sve" kako je zovu u užičkom kraju zauzela je prvo mesto na listi od čak 100 svetskih jela na sajtu specijalizovanom za hranu i gurmanluke, Taste Atlas.
U ostatku Srbije poznata je i kao užička lepinja, a ovaj specijalitet pravi se u ovom kraju još iz vremena pre Drugog svetskog rata.
Za one koji je još nisu probali, u pitanju je jedan baš jak doručak u koji idu kajmak, jaje i pretop, to jest moča koja nastaje od masti koja curi dok se peku jagnjetina ili prasetina.
Domaća lepinja se prepolovi, namaže kajmakom, doda umućeno jaje, pa se gurne u peć (idealno na drva) da se lepo zapeče. To jest kako ko voli - neko voli kada bude življe, drugi traže dobro zapečenu.
Kada je pečena prelije se pretopom. Znalci je obavezno komnzumiraju uz jogurt ili domaće kiselo mleko.
Za prave gurmane, može se dodati i pršuta, pa u restoranima ovog kraja najčešće možete birati između te dve opcije - sa pršutom ili bez.
Na pomenutom sajtu, naš specijalitet osvojio je prvo mesto sa ubedljivom ocenom od 4.71, od maksimalnih 5. Prvo mesto deli sa malezijskim specijalitietom Roti canai.
Na drugom mestu je Pão de queijo iz Brazila, a osim užičke lepinje na ovom spisku nalaze se još neka srpska jela poput bureka sa sirom koji je zauzeo 27. mesto, a potom i gibanice koja je na 75 mestu na listi. Takođe, na ovoj listi je bilo dosta delikatesa i iz Bosne, kao i Hrvatske, Bugarske i Rumunije.
BONUS VIDEO:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari