Da li znate šta je kitnikez? Star barem 15 vekova, ne sprema se lako, ali može da stoji više od šest meseci

26.12.2023

17:34

0

Autor: K. O.

Nekada je to bila omiljena zimska poslastica, a sada je retkost

Da li znate šta je kitnikez? Star barem 15 vekova, ne sprema se lako, ali može da stoji više od šest meseci
Copyright Printscreen/YouTube

Koliko dugo niste čuli ovo ime. A i ako jeste, možda ne možete odmah da se setite o čemu se radi.

Kitnikez je starinska poslastica koja se spremala tokom zime, a u pitanju je sir od dunja.

Danas je postala skupocena retkost, koja se izlaže na sajmovima i bazarima.

Veruje se da kitnikez potiče sa Pirinejskog poluostrva, te da je originalan recept preuzet iz rimskog kuvara "Apicius" krajem 4. ili početkom 5. veka nove ere.

U tom receptu dunje su se dinstale sa medom a zatim se smesa stavljala u kalupe. Ipak, vremenom je šećer zamenio med, a ljudi su počeli da dodaju razne orašaste plodove, najčešće same orahe. Sada imam mnogo varijacija kitnikeza, dok se na naš starinski način priprema samo od dunja, vode i šećera uz dodatak malo limuna.

Za pripremu je potrebno strpljenje, ali kada je napravljena ova poslastica može da stoji čak mesecima, čak i preko šest meseci. Kažu da je što više stoji, to bolja.

Kuva se oko sat i po, a potom se hladi barem dva, tri sata.

Printscreen/YouTube
 

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih i narezanih dunja
  • 1.200 ml vode
  • 800 g šećera
  • sok jednog limuna
  • 200 ml tečnosti u kojoj su se dunje kuvale

Priprema:

Dunje se iseku i izvade joj se tvrdi delovi i koštice, ali se ne ljušte. Potom se stave u veću šerpu, sipa se voda da ogreznu i kuva sve dok ne budu dobro skuvane.

Kuvane dunje izmiksati i dodati im šećer.  Masu sipati u veću šerpu, da bude što tanji sloj, kako bi se lakše mešalo. Dodati i sok od jednog limuna, za svežinu.

Kuva se slično kao pekmez, a gotovo je kada u šerpi, iza varjače, ostaje trag.

Ukoliko želite pred kraj kuvanja možete dodati iseckane orahe.

Printscreen/YouTube
 

Kad je kitnikez gotov, sipa se u modle, plehove, ili između dva lista oblatne, po izboru. Ostavi se na suvom i hladnom mestu da se dobro ohladi i osuši.

I kasnije ga obavezno držati u hladnoj i suvoj prostoriji.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike