Vege burger kao iz restorana: Pet koraka da vam se pljeskavica od povrća ne raspadne

11.11.2023

14:51

0

Autor: V. I.

Brz, a zdrav obrok kad u kući ponestane mesa

Vege burger kao iz restorana: Pet koraka da vam se pljeskavica od povrća ne raspadne
Copyright Profimedia

Bez na to obzira da li ste vegetarijanac ili ne, vege burgeri su ukusna alternativa tradicionalnim pljeskavicama od mesa. Možete ih napraviti s bilo kojim sastojcima koji vam se sviđaju - od pirinča preko kinoe i pasulja do seckanog povrća kao što su brokoli, šargarepa i kukuruz. Sve može.

Iako ih je ako napraviti, postoji jedan problem - često se raspadaju dok ih kuvate ili jedete. Srećom, postoji nekoliko trikova uz koje će vaše vegetarijanske pljeke biti kompaktne.

Freepik
 

Puter od kikirikija 

Dodavanje male količine putera od kikirikija u mešavinu za vegetarijanski hamburger je najjednostavniji način da osigurate da se neće raspadato. Ovaj puter ima izuzetno lepljivu teksturu koja pomaže u vezivanju ostalih sastojaka. Samo treba da ga umešate u ostale pripremljene sastojke i pljeskavice pravite na uobičajen način.

Ako kikiriki nije vaš omiljeni ukus, slobodno ga zamenite bilo kojim drugim puterom od orašastih plodova koji vam se sviđa, pod uslovom da nije jako tečan. Pored toga što efikasno povezuje sastojke, puter od kikirikija takođe dodaje ukusnu aromu orašastih plodova i povećava količinu proteina koju sadrže.

Freepik
 

Dodajte jaje da se mešavina zgusne

Jaja su jedan od najpopularnijih vezivnih sastojaka koji se koriste za pravljenje pljeskavica od povrća. Kada napravite pljeskavice, ostavite ih nakratko u frižideru, da bi se dodatno stvrdnule, čime ćete se dodatno osigurati da se neće raspasti tokom termičke obrade. Ukoliko vam jaja ne prijaju iz nekog razloga, kotistite alternative  poput lana.

Umešajte rendani kačkavalj 

Topljeni sir na povrću jedan je od najboljih načina da dodate ukus vege burgeru. Međutim, takođe možete pokušati da dodate rendani kačkavalj u mešavinu povrća i žitarica. Iako ovo neće mnogo pomoći kada pravite pljeskavice sa povrćem, definitivno pomaže da se sastojci povežu tokom procesa kuvanja.

Profimedia
 

Blendirani pasulj

Crni pasulj i leblebije se uglavnom koriste za pravljenje vege burgera jer ih povećavaju. Takođe imaju pomalo lepljivu teksturu kada se zgnječe, što pomaže vašim pljeskavicama da formiraju konzistentan oblik i da ostanu u jednom komadu tokom pečenja. Pasulj je takođe bogat proteinima, tako da dodaje nutritivnu vrednost vašim domaćim vegetarijanskim pljeskavicama.

Prvo hlađenje, a onda pečenje

Bez obzira na to koji metod ili sastojke koristite za pravljenje domaćih vege pljeskavica, od suštinskog je značaja da im dozvolite da se odmaraju u frižideru. Ako preskočite ovaj korak one će se raspadati pri pečenju i jelu. Kada ih formirate, porešajte ih na tanjir ili u posudu i pokrijte folijom. Zatim ih stavite u frižider na najmanje jedan sat i posle će sve da bude lakše.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike