Ovo je pet čestih grešaka zbog kojih nam gulaš ne ispadne najbolje, izbegnite ih

30.09.2022

12:38

0

Autor: D. R.

Umesto da je samo dodate kao začin u gulaš, mlevenom paprikom treba da istrljate kockice mesa pa da ih prepržite na malo ulja

Ovo je pet čestih grešaka zbog kojih nam gulaš ne ispadne najbolje, izbegnite ih
goulash-gcd673468b_1920 - Copyright Pixabay

Gulaš je jedno od onih jela za koje vam nije potrebno veliko kulinarsko iskustvo, a ne zahteva ni mnogo posla. Međutim, ono što je za savršen gulaš važno, jesu sitnice!

Kako nam stižu hladniji meseci, tako nam ovaj specijalitet sve češće pada napamet, pa hajde da ovog puta to učinimo kako treba. Zato pročitajte ove jednostavne savete kako biste već sutra napravili svoje najbolje kuvano jelo do sada.

Dakle, važno je da izbegnete ove greške:

1. Ne odaberete adekvatan komad mesa

U gulaš možete staviti komade bilo koje vrste mesa – od piletine, ćuretine, preko zečetine i svinjetine do junetine. Klasični gulaš najbolje je pripremati od junetine i od žilavijih komada mesa, koji su ujedno i povoljniji. Tačnije, reč je o komadima od mišića kolenice, potkolenice, prednje plećke i vrata.

Pixabay
 

2. Meso kuvate prekratko

Jeste li ikada čuli da je neko prekuvao meso u gulašu? To je praktino nemoguće učiniti. Nemojte da žurite sa kuvanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama. Višesatno kuvanje omekšaće i najtvrđi komad mesa i pretvoriće ga u želatinastu masu koja će se topiti u ustima.

3. Alevu papriku treba da iskoristite na sasvim drugačiji način

Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju gulaša. Međutim, umesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa za gulaš pa ih prepržite na malo ulja. Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike unaprediće ukus celog gulaša. Prema mišljenju slavnog kuvara Luisa Szatmarija, na taj način nekada davno se pripremao tradicionalni mađarski gulaš.

4. Povrće stavljate u isto vreme kao i meso

Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ih stavljate u isto vreme, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom. Šargarepu, celer i drugo korenasto povrće najbolje bi bilo da stavite u lonac sa mesom otprilike 45 minuta do sat vremena pre kraja kuvanja. Stavljate li u gulaš grašak, njega možete dodati dvadeset minuta pre kraja kuvanja.

Pixabay
 

5. Koristite gotove začinske mešavine od sušenog povrća

Klasični gulaš trebalo bi da ima ukus slatke paprike i kima. Uz so i biber, u njega možete staviti i grančice timijana i lovorov list. Ako kuvate sa gotovim začinskim mešavinama od sušenog povrća, nećete postići tu suptilnost ukusa. Naprotiv, mogli biste uništiti višesatni trud intenzivnim ukusom koji će nadvladati sve ostale na vašim nepcima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike