Kiselo mleko koje traje: Recept za dugotrajnu čvrstinu uz jednostavne trikove

02.09.2023

14:18

0

Autor: K. B.

Otkrivamo tajnu kako da pripremite autentično čvrsto domaće kiselo mleko koje će nadmašiti ono iz prodavnice po ukusu i teksturi

Kiselo mleko koje traje: Recept za dugotrajnu čvrstinu uz jednostavne trikove
Copyright Freepik

Kiselo mleko je jedan od najzdravijih mlečnih proizvoda, iako je nekada bilo smatrano "pokvarenim mlekom". U stvarnosti, ono je ukusan, osvežavajući i nutritivno bogat proizvod. Može se sjajno uklopiti s raznovrsnim slanim namirnicama, ali i voćem, posebno bobičastim voćem.

U našoj kulturi, kiselo mleko često se konzumira uz gibanice, različite vrste pita, sarmice od zelja ili vinove loze, pa čak i u čorbama. Ono je zdrava i niskokalorična opcija. Nutricionisti često preporučuju kiselo mleko pacijentima umesto pavlake koja sadrži veće količine mlečnih masti, pa čak i jogurta. Kiselo mleko je manje kalorično, ali izuzetno hranljivo. Njegova probavljivost je visoka, te stimuliše varenje i prirodno reguliše balans bakterija i mikroflore creva.

Osim toga, kiselo mleko je bogato visokokvalitetnim proteinima koji se lako apsorbuju. Sa samo tri do četiri odsto ugljenih hidrata, predstavlja izuzetno uravnotežen izvor hranljivih materija. Prema istraživanjima, redovna konzumacija kiselog mleka ima pozitivan efekat na zdravlje kardiovaskularnog sistema, štiteći krvne sudove od nakupljanja lošeg holesterola i pomažući u njegovom eliminisanju iz organizma.

Profimedia
 

Osim svojih prehrambenih prednosti, kiselo mleko takođe ima primenu u tretiranju opekotina, posebno onih uzrokovanih prekomernim izlaganjem suncu. Iako se većina ljudi odlučuje za kupovinu kiselog mleka u prodavnicama, u prošlim vremenima naše bake su često same pripremale domaće kiselo mleko. Priprema je relativno jednostavna, mada se mnoge domaćice suočavaju s izazovom da postignu željenu čvrstinu kako bi se mleko moglo jesti kašičicom.

Otkrivamo tajnu kako da pripremite autentično čvrsto domaće kiselo mleko koje će nadmašiti ono iz prodavnice po ukusu i teksturi. Ključ uspeha leži u kiselim pavlakama koja će pružiti neophodnu čvrstinu, omogućavajući vam da ovo kiselo mleko jedete sa lakoćom kašičicom. Spremni smo da podelimo s vama recept za pripremu ovog domaćeg mlečnog zadovoljstva.

Profimedia
 

Sastojci:

  • 2 litra punomasnog mleka
  • 200 grama gotovog kiselog mleka
  • 2 kašike kisele pavlake

Priprema:

1. Skuvajte mleko i ohladite ga tako da bude toplo na dodir.

2. U većoj činiji, pomešajte gotovo kiselo mleko i kiselu pavlaku. Dodajte nekoliko kašika toplog mleka u smešu i dobro promešajte sve sastojke dok se ne sjedine.
3. Polako sipajte ovu mešavinu u preostalo toplo mleko, neprestano mešajući da se sve ravnomerno sjedini.
4. Smesu raspodelite u manje činije ili posude.
5. Prekrijte svaku posudu providnom folijom i ostavite da odstoji na toplom mestu preko noći. Ovo će omogućiti fermentaciji da se dogodi.
7. Sutradan, kiselo mleko stavite u frižider kako bi se dobro ohladilo.
8. Konzumirajte pripremljeno kiselo mleko u roku od tri do pet narednih dana kako biste uživali u njegovom ukusu i svežini.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike