Recept za domaću mocarelu: Napravite vrhunski italijanski sir od samo dva sastojka

19.02.2023

14:24

0

Autor: Z.A.S.

Mocarela od bivoljeg mleka se danas jako ceni, a mnogi ga prave i od kravljeg

Recept za domaću mocarelu: Napravite vrhunski italijanski sir od samo dva sastojka
Mocarela - Copyright Freepik

Mocarela je jedan od najpoznatijih italijanskih sireva. Poreklom je iz Kampanje, oblasti blizu Napulja, a pravi se od bivoljeg mleka.

Kada su, tokom Drugog svetskog rata, nacisti uništili ogroman deo stada bivola, za pravljenje mocarele se koristilo kravlje mleko.

Mocarela od bivoljeg mleka se danas jako ceni, a velike količine mocarele od kravljeg mleka se aktivno proizvode samo u Italiji. Mocarela ima skoro belu, porculansku boju. Površina ovog sira je biserno glatka i nema tvrdu koricu, kao što imaju druge vrste isreva. Neslani je sir i zato je mnogo ljudi ni ne voli.

"Mocare" znači seći. Naziv ovog neslanog sira proističe od porcija koje se uzimaju i ne stavljaju se u kalupe kao i ostali sirevi, već se samo seku od velikih komada sira. Oni posle prolaze kroz salamuru, gde se i neki komadi pakuju zajedno sa salamurom. Majstori tvrde da je u tome tajna dugog trajanja proizvoda.

Kako je poznato, mocarela se pravila i konzumirala odavno. O njoj govore i neki stari dokumenti, u kojima se ovaj sir pominje kao "moca" ili "provatura". Prvi put je naziv "mocarela" upotrebio kuvar papske pratnje - Skarpi, daleke 1570. godine, u njegovom kuvaru.

O konzumiranju mlečnih proizvoda od bivoljeg mleka postoje podaci koji datiraju još iz 12. veka. Za monahe iz manastira "Sv. Lavrentije" u Kapui je bila tradicija da služe mocu sa parčetom hleba članovima Sabora duhovnika, koji su ih jednom godišnje posećivali.

Freepik
 

Vrste mocarele

Vrste mocarele su određene u zavisnosti od kog se mleka pravio sir:

- Mocarela od bivoljeg mleka (Mozzarella di bufala della Campania) - karakteriše je elastična struktura, koja se uglavnom sastoji od niti. Ima ukus pavlake i relativno jak ukus. Sveža mocarela od bivoljeg mleka ima glatku unutrašnjost i dosta je bogata kalijumom, proteinima, vitaminima i mineralnim solima.

- Mocarela od kravljeg mleka (Mozzarella fior di latte) - mlađi brat sira od bivoljeg mleka. Ova vrsta mocarele je blagog mlečno - kiselkastog ukusa i sazreva brzo.

- Mocarela od sojinog mleka.

Mocarelu možete da napravite i sami, a za njenu pripremu su vam potrebna samo dva sastojka. S obzirom na to da teško da ćete pronaći bivolje mleko, koristićete kravlje i to obavezno punomasno, da bi sir imao neophodnu masnoću.

Freepik
 

Sastojci:

  • 2 litre nepasterizovanog mleka
  • sirće

Priprema:

Zagrejte mleko, ali tako da ne bude previše vrelo. Ukoliko prst možete da držite u mleku, a da vas ne opeče - temperatura je idealna.

Dodajte četiri kašičice sirćeta i sve vreme, bez prekidanja, lagano mešajte. Budite strpljivi i mešajte sve dok mleko ne počne da se odvaja i da se stvaraju sve veće grudvice.

Sir pokupite rukama, ocedite ga i napravite kuglu, a zatim ga stavite u zagrejanu vodu. Možete da koristite i tečnost koja je preostala nakon pravljenja sira, ali je malo zagrejte.

Freepik
 

Držite sri oko pet minuta u vrućoj vodi, a zadim ga rukama iscedite. Nakon toga ga vratite, malo mešajte, iscedite i ponovite ovaj postupak dva-tri puta.

Kuglicu sira nakon toga stavite u ledenu vodu i ostavite je u njoj oko minut-dva. Da bi voda bila što hladnija, u nju stavite kockice leda. Izvadite kuglicu, ocedite je i ponovite ovaj postupak dva-tri puta.

Sir je spreman za jelo. Izvadite, ocedite pa ponovite i ovaj postupak dva do tri puta. Nakon ovoga sir se spreman za jelo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike