Stavili ste previše soli u hranu? Imamo savete za brzo popravljanje situacije

24.05.2023

14:34

0

Autor: K. B.

Za dodavanje začina u hranu treba imati ruku

Stavili ste previše soli u hranu? Imamo savete za brzo popravljanje situacije
Žena soli jelo - Copyright Freepik

Da li ste slučajno postali član kluba "Previše soli u hrani"? Ne brinite, niste jedini! Svi smo se barem jednom našli u situaciji kada smo malo preterali sa soljenjem jela. Ali nema potrebe za panikom! Imamo nekoliko sjajnih saveta koji će vam pomoći da brzo popravite ovu slanu situaciju. Tako da uhvatite se za so, jer krećemo u akciju!

Dodajte krompir u hranu

Kad su u pitanju previše slana jela, najverodostojniji saveti dolaze od naših baka. I ne bi nas iznenadilo da vam baka odmah predloži jedan trik - oljuštite i isecite krompir na kocke, dodajte ga u hranu i prokuvajte. Kada je krompir do kraja kuvan, jednostavno ga izvadite. Ovaj trik je posebno efikasan za preslane čorbe, variva i jela sa dosta tečnosti. Baka zna šta radi, pa poverujte u njen mudri savet i spasite svoje jelo od suvišne soli.

Profimedia
 

Klin klinom, ili so - šećerom

Ako slučajno nemate krompir pri ruci, možete se osloniti na dobar stari šećer. Uzmite kašiku i stavite malo šećera u čorbu ili sos. Neka se šećer otapa nekoliko sekundi, ali pazite da se ne otopi potpuno ili da vam kašika sa šećerom ne upadne u sos - to bi samo pokvarilo ukus umesto da ga popravi. Dakle, budite pažljivi sa šećerom, jer on može biti spasitelj u ovakvim situacijama.

Kora hleba

Treće rešenje - koricu odstajalog hleba potopite u sos na nekoliko minuta da upije višak soli.  

Freepik
 

Isperite vodom

Ovo rešenje je najdelotvornije za meso i povrće kuvano na pari. Stavite ih u tiganj i tuširajte vodom dok ne isperete so. Potom ocedite vodu. Povrće će ispasti manje hrskavo, a meso manje mekano, ali žrtva će se isplatiti jer neće biti preslanog ukusa. 

Malo pavlake ili voće

Ako vaš recept dopušta, pokušajte u jelo da dodajte malo pavlake ili voća kako biste dodali ukuse suprotne ukusu soli i tako ublažili višak soli, donosi portal Fine Dining Lovers.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike