Mnogi ovo rade a nisu ni svesni šta im se dešava "ispod nule": 11 namirnica koje ne smete da zamrzavate

24.04.2023

14:54

0

Autor: Z.A.S.

Neke bi mogle da razviju opasne bakterije, dok će druge izgubiti teksturu i postati neukusne

Mnogi ovo rade a nisu ni svesni šta im se dešava "ispod nule": 11 namirnica koje ne smete da zamrzavate
Ilustracija - Copyright Freepik

Često nakon ručka preostane hrane, a ukoliko znamo da je nećemo pojesti uskoro, uglavnom nam prva pomisao bude da je zamrznemo i pojedemo u nekom narednom periodu.

Međutim, niti je dobro, niti bezbedno zamrzavati apsolutno svaku namirnicu. Štaviše, stručnjaci upozoravaju da to može da bude i veoma opasno.

Određena hrana može da razvije i opasne bakterije, dok će druga da izgubi svoju teksturu i da postane u potpunosti neukusna.

Ovih 11 namirnica ne bi trebalo nikada da zamrzavate.

1. Jaja

Zamrzavanje celog jajeta je velika greška, pa ako ste ih kupili na veliko, moraćete da budete sigurni da ćete ih pojesti pre nego što se pokvare. Sirova jaja će se proširiti u zamrzivaču i uzrokovati pucanje ljuske. Ako želite da ih sačuvate duže, možete da ih razbijete, umutite i zamrznete u hermetički zatvorenoj kesici.

Profimedia
 

2. Odmrznuto meso

Zamrzavanje mesa nije problem, ali ne možete da zamrznete meso koje je već odmrznuto. Ovo može da bude opasno, a ponovno zamrzavanje pogoršava teksturu mesa.

3. Kremasta jela

Ako vam ostane pire od karfiola, bolje je da ga pojedete sutradan, jer to jelo, nažalost, ne možete da držite u zamrzivaču. Bilo šta kremasto se može odvojiti ili zgrušati kada se čuva u zamrzivaču. To znači da uopšte više nije ukusno.

Profimedia
 

Krem čorbe

Neki zamrzavaju domaću goveđu ili pileću supu, ali to ne bi trebalo raditi sa krem čorbama. Krem čorba od pečuraka, karfiola ili bundeve je preukusna, pa ako ste mislili da pripremite veću porciju za više navrata, razmislite još jednom. Jela na bazi pavlake u zamrzivaču mogu da poprime neuglednu strukturu. Iako su takva jela i u tom slučaju sigurna za konzumiranje, zamrzivač će uništiti rapsodiju ukusa i uskratiti vas za užitak. Videćete da vas, za razliku od domaće goveđe supe, krem jelo neće oduševiti nakon ovakvog skladištenja.

Pixabay
 

4. Vino

Stručnjaci za vino će vam uvek reći da nikada ne stavljate vino u zamrzivač. Umesto toga, vratite poklopac i čuvajte ga u frižideru, ovo bi trebalo da vam pruži tri do pet dana da popijete ostatak. Međutim, možete ga zamrznuti i tek kada se ponovo odmrzne na sobnoj temperaturi, biće dobro samo za kuvanje, a ne za piće.

5. Majonez

Jaje i ulje se pomešaju sa majonezom. Ne treba ih zamrznuti jer će se samo odvojiti, ostavljajući vam veliku teglu ulja i jaja.

Unsplash
 

6. Skuvana testenina

Leti većina voli brzinski ručak i razne kombinacije sa testeninom, a pasta sa tunjevinom je jedno od najpopularnijih jela. Neretko tada testeninu stavljamo u frižider, pa je jedemo naknadno, ili nosimo sa sobom. Nekad je to dobra opcija, ali testenina može da izgubi svoj sjajan ukus i teksturu. Ako odlučite da je ponovo zagrejete, verovatno ćete napraviti grešku, jer ohlađena testenina baš i ne trpi ponovnu toplotu. Ne moramo vam onda ni govoriti da špagete, makarone ili fusile ne treba zamrzavati jer ćete učiniti više štete nego koristi - pritom nećete uštedeti, a nećete se ni najesti.

Pixabay
 

7. Sveže povrće

Stavljanje salate u zamrzivač, sa namerom da se ponovo iskoristi, svakako nije dobra ideja. Nakon pola dana u frižideru začinjena salata postane daleko od ukusne, a čak se i nenapravljena ne može predugo držati na niskim temperaturama. Zamislite šta bi se dogodilo da se u zamrzne voda iz salate - rezultat bi bila nejestiva salata. Isto važi i za povrće bogato vodom. Ukoliko se sveže povrće stavi u zamrzivač, ono će postati premekano, na primer, krompir i krastavac. Naime, krompir je bogat skrobom i vodom, pa ako se zamrzne i potom odmrzne, za ručak bi imali mljackav i neukusan krompir.

Pixabay
 

8. Mleko

Zamrzivač mnogim namirnicama promeni strukturu i to toliko da su jedva za konzumiranje. Isto je i sa mlekom. Otvoreni tetrapak mleka se drži u frižideru, i ne treba ga zamrzavati. Neki, doduše, kažu, da je zamrznuto mleko moguće čuvati i do mesec dana, ali se sastojci mlečnih proizvoda pod tako niskim temperaturama odvoje i izgube i na izgledu i na vrednosti. Mleko, jogurt i pavlaku kao i ostale slične proizvode držite dalje od zamrzivača. Otvoreno mleko je najbolje držati u frižideru do sedam dana.

Profimedia
 

9. Gazirana pića

Nije baš dobra ideja stavljati gazirano piće u zamrzivač, jer bi limenka ili flaša mogle brzo da se rašire i puknu, pa samim tim i da stvore nered. Ugljen dioksid koji ih čini gaziranim, takođe se gubi usled niskih temperatura što znači da će pića - ukoliko ne puknu - izgubiti na kvalitetu i ukusu. Ipak je bolje uzdati se u frižider.

10. Konzervirana hrana

To nikako nemojte da radite, jer može da eksplodira. Osim toga, kada je hrana konzervirana, nema nikakve potrebe za zamrzavanjem jer i u konzervi može jako dugo da se čuva, čak i godinama.

Pixabay
 

11. Pržena hrana

Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu na prženoj hrani pa će postati gnjecava i neukusna.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike