Recept dana: Uvijena pica vekna je mirisni alarm za nedeljno jutro koji se ne odlaže

02.04.2023

08:07

0

Autor: Z. A.

Miriše veknica iz kujnice, a

Recept dana: Uvijena pica vekna je mirisni alarm za nedeljno jutro koji se ne odlaže
Pica vekna - Copyright Instagram: razigrana_kecelja

U mnogim kućama širom Srbije dani vikenda su rezervisani za peciva.

Pekarske kiflice, mekike, kupus kiflice, piroške, pite.... od sorte.

Bitno da ukućne miluju miomirisi pčenog testa od sabajle.

A sada je red došao na punjenu veknu jer je idealna za vikend.
Deluje komplikovano, ali nije uopšte.

Vreme pripreme:

  • oko 90 minuta

Sastojci:

  • 500 g brašna tip 400 meko
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 150 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 60 g maslaca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli

Za nadev:

  • kečap
  • pečenica
  • kačkavalj
  • origano

Za premazivanje:

  • 1 jaje

Priprema:

Mleko zagrejte da bude mlako, pa dodajte šećer i kvasac i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.

1. U vanglicu dodajte brašno, so, jogurt, omekšali maslac i kvasac i zamesite testo. Biće malo tvrđe, pa treba malo jače da se mesi. Ostavite ga na toplom, prekriveno, sat vremena da nadođe.

2. Testo razvucite u pravougaonik. Na pola testa stavite kečap, origano, kačkavalj, pečenicu (tim redom), a drugu polovinu zasecite na trake oko 1,5 cm. Svaku traku treba da uvijete u spiralu. Sve zajedno uvite u rolat počevši od dela sa nadevom.

3. Veknu prebacite u pleh s pek-papirom tako da uvijene trake budu okrenute nagore. Premažite umućenim jajetom i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Bon appetit

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike