Recept dana: Musaka od celera je starija i zdravija sestra čuvenog jela od krompira - vreme je za povratak korenu

19.02.2023

07:08

0

Autor: Z. A.

Potpuno će vas očarati koren za koji neki šefovi kažu da je kralja povrća

Recept dana: Musaka od celera je starija i zdravija sestra čuvenog jela od krompira - vreme je za povratak korenu
Copyright Profimedia

Koren celera bio je osnovna hrana u Evropi pre nego što je krompir stigao, a danas je skoro sasvim zaboravljen i zapostavljen u svim kuhinjama Starog kontinenta.


U stvari, krompir je i došao u Evropu kao zamena za ovaj zdravi koren. Činjenica je da je ovo jedna veoma zdrava biljka, mnogo zdravija od svoje zamene.
Koren celera je čist izvor zdravlja, povrće koje se u Evropi upotrebljavalo mnogo pre njega.

Činjenica je da su ga ljudi koristili i kao lek, a on je čuven kao preventiva od kancera, bolesti srca i bubrega, a sportistima je zanimljiv jer je bogat nitratima.

A kad budete napravili musaku sa celerom umesto musaku s krompirom ili tikvicama, bićete iznenađeni i oduševljeni.
 

Vreme pripreme

  • oko 45 minuta

Sastojci:

  • 2 manja korena celera (ili 1 veći)
  • 3 veća krompira (ne mora)
  • 400-500 g mlevenog mesa (svinjskog, junećeg, mešanog)
  • 2-3 jajeta
  • 1 glavica crnog luka
  • 1/2 struka praziluka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kisela pavlaka
  • šolja mleka
  • soli po ukusu
  • bibera po ukusu
  • začini po ukusu

Priprema

1. Dva očišćena celera prokuvajte u slanoj vodi i Isecite ih na tanje krrugove.

2. Na ulju propržite sitno seckani crni luk, praziluk, dodajte mleveno meso, pržite još pet minuta, pa onda dodajte i beli luk, pa sklonite sa vatre, posolite, pobiberite i začinite po ukus i volji.

3. U podmazanoj posudi ređajte red celera, preko njega stavite fil od mesa, pa red krompira, opet nadev od mesa. Ređajte dok imate materijala, a završite kriškama celera i stavite da se peče na 180 stepeni oko 20 minuta.

4. Umutite jaja, pavlaku i mleko, izvadite musaku, prelijte je tom mešavinom i vratite u rernu da se zapeče još 15 minuta ili dok ne porumeni.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike