Recept dana: Princes-krofne

03.10.2020

06:08 >> 08:23

0

Autor: 24sedam

Prefinjena francuska poslastica razgaliće vaša nepca

Recept dana: Princes-krofne
Copyright Pixabay

Ova divna baršunasto-kremasta poslastica potiče iz Francuske, a vremenom su, zbog njene prefinjenosti, počeli da je prave širom sveta, gde se najčešće naziva profiterolom, rečju takođe francuskog porekla. Slatkiš se pravi od kuvanog testa i puni različitim filovima, a preliva najfinijim sosovima ili samo posipa šećerom u prahu, tako se najčešće služi u našim domovima. Pošto je testo za princes-krofne neutralnog ukusa, postoji i njena slana varijanta… Budući da ove jestive princeze zaslužuju čitavu temu, ovde ćemo stati i dati vam recept za princes-krofne čuvenog holandskog kulinara i pekara Rudolfa van Vina, čije ste majstorije sigurno imali prilike da vidite na TV „24Kitchen“.

 

Sastojci:

  • 100 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 100 g maslaca
  • 100 g brašna
  • prstohvat soli
  • po želji malo šećera
  • 4 jajeta

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 250 g šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 5 žumanaca
  • 150 g kukuruznog skroba (gustina)
  • malo prah šećera za posipanje

Priprema

  • Pripremite fil. Maslac izvadite iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi.
  • Pet žumanaca i jedno celo jaje lagano razmutite žicom u većoj šerpi, dodajte 100 ml mleka i promešajte. Umešajte 150 g kukuruznog skroba (gustina) lagano muteći žicom u smesu bez grudvica.
  • Preostalih 900 ml mleka skuvajte u drugoj šerpi sa šećerom i vanilin šećerom, pa kad provri, naglo sipajte vrelo mleko u šerpu u kojoj ste razmutili jaja i gustin. Intenzivno mešajte ili mutite mikserom na isključenoj ringli još dva-tri minuta (važno je da se mleko sipa na jaja sa gustinom, a ne obrnuto, jer bi se jaja zgrušala).
  • Površinu fila pokrijte plastičnom folijom da se ne bi stvorila korica i ostavite da se potpuno ohladi.
  • 5 . Dok se fil hladi, napravite krofne. Rastopite maslac ili margarin u vodi i mleku, pa kad proključa, dodajte odjednom sve brašno i kuvajte nekoliko minuta (neka vas ne iznenadi ako se smesa  pretvori u kuglu, tako mora).

  • Smesu ohladite, pa joj dodajte jedno po jedno jaje, i to tek pošto ste prethodno jaje dobro umešali u testo.
  • Napunite poslastičarsku kesu testom i na papir za pečenje istiskujte male krugove s talasom na vrhu (vodite računa o razmaku između svakog kruga ostavite razmak jer testo tokom pečenja naraste)
  • Pecite na 190 stepeni dok kružići ne dobiju zlatnosmeđu boju (20–30 minuta).
  • Dok se krofne hlade, dovršite fil ili krem. Izmutite mikserom hladnu smesu, a onda joj dodajte omekšali puter i umutite mikserom.
  • Ohlađenim krofnama odrežite vrh i napunite ih kremom.Savet plus: Princes-krofne možete da prelijete otopljenom čokoladom.Bon appetit!
  • Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike