Srpski jutjuber pojeo 300 jaja za 10 dana i objavio nalaze kompletne krvne slike

26.11.2022

05:34

0

Autor: Z. A.

Svi znamo da su jaja superhrana i jedan od najzdravijih proteina, ali svima nam je u glavi i holesetrol u krvi na čiji nivo utiču

Srpski jutjuber pojeo 300 jaja za 10 dana i objavio nalaze kompletne krvne slike
Copyright Printscreen: YouTube/ Back To The Basics

Nutricionisti smatraju da je sasvim u redu, čak i preporučljivo svakoga dana pojesti jedno celo jaje, uključujući i žumance, ako pritom imate zdrav novo hlesterola u krvi i nemate nijednu kardiovaskularnu bolest. 

Naime, jaja su bogata proteinima, zdravim mastima i nizom važnih esencijalnih vitamina i minerala. Kalorijski su prikladna za sve koji vode računa o zdravoj prehrani, naročito dok pokušavaju skinuti kilograme, a doprinose i rastu mišića. Pisali smo o tome da ih obožava i često konzumira britanska kralhjevska porodica.

Postoje ekstremni primeri ljudi koji dnevno jedu i desetak jaja. Uzmimo za primer jutjubera Vila Tenisona koji je u jednom danu pojeo čak 28 jaja. Što se uopšte može dogoditi ako pojedemo velike količine jaja, zapitao se i fitnes stručnjak Nikola Vejnović. Njega na YouTubeu prati 154.000 ljudi, pa je odlučio da s njima podeli nalaze kompletne krvne slike pre i nakon izazova u sklopu kojeg je za 10 dana pojeo 300 jaja.

Pixabay
 

- Ono što je bitno da znate da ja i inače svakog dana jedem pet do osam jaja - rekao je pokazujući nalaze vađenja krvi iz kojih je vidljivo da mu je LDL ili loš holesterol na donjoj granici.

Vejnović je detaljno objasnio kako se osećao iz dana u dan, da li mu je jedenje 30 jaja za dan loše pala na želudac, kako je jaja spremao i kako mu je bilo trenirati pod tolikim opterećenjem. Po isteku 10 dana ponovio je krvne analize, a rezultati su iznenađujući.

Leukociti su mu pali sa 7,1 na 6,1, eritrociti se snizili sa 5.56 na 4.46, a hemoglobin je pao sa 165 na 128.

Ukupni holesterol je narastao sa 2,91 na 3,44. Nivo triglicerida povećao se sa 0,85 na 1.01, a LDL holesterola s 0,22 na 0,80.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike