Džejmi Oliver otkriva: Da bi jaja na oko bila savršena i sočna, neophodno je da ih ovako pržite

17.04.2022

12:16

0

Za njegov način prženja potrebno je malo više vremena, ali je rezultat fantastičan

Džejmi Oliver otkriva: Da bi jaja na oko bila savršena i sočna, neophodno je da ih ovako pržite
Jaja na oko 1 - Copyright Pixabay

Nema ko, barem jednom, nije ispržio jaja. Pogotovo jer tu nema ničeg komplikovanog.

Sve što je potrebno da uradite jeste da sipate ulje, uključite šporet, sačekate da se ulje zagreje, razbijete jaja direktno u tiganj, sačekate koji minut i to je to.

Zvuči prilično jednostavno, zar ne?

Međutim, ono što, verovatno, ne znate jeste da većina nas, kada prži jaja na oko, pravi jednu veliku grešku, zbog koje one budu manje ukusna.

U čemu je tačno stvar?
Naime, prema savetima većine kuvara, mnogi od nas greše prilikom sipanja ulja. Tačnije, stavljamo pogrešnu količinu, pa ona ne "ispadnu" onakva kakva bismo želeli da budu.

Koliko ulja je potrebno?

Mnogo! Ali, zaista mnogo! Dakle, nemojte da štedite, jer da bi jaja ispala sočna i onakva kakva želite da budu, neophodno je da u tiganj sipate malo veću količinu ulja i da sačekate da se to ulje baš dobro zagreje, pre nego počnete sa prženjem. Dakle, da bi jaja bila hrskava, neophodno je da primenite proces dubokog prženja.
Pixabay
 

Kako da znate da ste sipali dovoljno ulja?
Jednostavno! Neophodno je da ulje pokrije dno tiganja, a ukoliko jaja pucketaju u njemu, pored toga što se dovoljno zagrejalo, sipali ste dovoljnu količinu.

I još nešto
Da bi jaja i odozgo bila savršeno pržena, prelijete ih kašičicom vrelog ulja, ili stavite poklopac na tiganj. Toplina i para će zatvoriti vrh, te će tako žumance biti savršeno, a belance u potpunosti mekano.

Ukoliko ste, ipak, ljubitelj jaja koja nisu delimično hrskava, onda su saveti Džejmija Olivera kao stvoreni za vas.

Pixabay
 

Popularni kuvar voli pržena jaja koja priprema tako što smanji vatru i prži ih vrlo polako. Ovaj proces traje malo duže, ali daje odlične rezultate.

Prženo jaje ne sme da bude gumeno, niti žumance treba da bude poput želea. Tiganj stavite na srednje jaku vatru, a pre toga sipajte kašičicu ulja ili maslaca. Nakon što se bude zagrejao, sipajte jaja, ali ih nemojte previše krčkati u ulju i sve vreme održavajte vatru na istoj temperaturi.

Pixabay
 

Nakon jednog minuta, preko jaja sipajte malo krupne morske soli, a nakon toga smanjite vatru na blažu temperaturu i stavite poklopac još preko da odstoji jedan minut preko jaja. Preostala toplina će skuvati površinu, pa tako belance neće biti nedovoljno kuvano, dok će, sa druge strane, žumance i dalje biti tečno, ukusno i zlatne boje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike