Postite a ne žudite: Evo čime i kako možete da zamenite jaja, mleko i meso do 7. januara 2023.

29.11.2022

13:29

0

Autor: Z. A.

Post može da bude lepo kulinarsko iskustvo

Postite a ne žudite: Evo čime i kako možete da zamenite jaja, mleko i meso do 7. januara 2023.
Copyright Pexels

U ponedeljak 28. novembra počeo je božićni post i vernici koji poste više ne moraju da se odriču omiljene hrane. Iako će na neko vreme iz ishrane izbaciti namirnice životinjskog porekla - jaja, mlečne proizvode i meso - ishrana može da im bude i raznovrsna i jednako ukusna kao i mrsna jer za njih postoje adekvatne zamene.

Post traje 40 dana i pripremanje posnih đakonija može da bude prava mala gastronomska avantura.

Osim što treba da se suzdržavate od jaja, mleka i mesa, trebalo bi da koristite i zdrava, nerafinisana ulja kao što su maslinovo i kokosovo, susamovo, ulje semenki bundeve i kikirikija, mada će vam budžet spasiti i kuvanje na pari ili pečenje pod folijom.

Naravno, industrijske grickalice valja da zamenite pečenim kikirikijem, orasima, bademima, čipsom od voća i povrća, semenkama bundeve i suncokreta, domaćim kokicama...

Pexels
 

I zaboravite na beli šećer.

On nije mrsan, ali poznate su nam situacije u kojima ljudi tokom posta ne mogu da odole šećernom iskušenju, ne izlaze iz tzv. zdrave hrane i zatrpavaju se posnim slatkišima, slatkom, medom, medenjacima, crnom čokoladom – pa kad se završi post, pitaju se šta bi.

Ovo su savet da pravite jela koja vole, a da se ne ogrešite i ne narušite zdravlje.

Svaka mrsna namirnica ima svoju zamenu – mleko može da se zameni bademovim ili sojinim mlekom, a za jaja postoje tri odlična načina.

Pexels
 

Čime da zamenite jaja

Ako pravite hleb, palačinke, mafine ili nešto drugo, umesto jaja koristite tri smese koje su podjedanko efikasne.

Ovo su količine ukoliko želite da zamenite jedno jaje, a ako vam treba više samo povećajte sastojke.

Zamena jednog jajeta lanenim semenom

Potrebna vam je
1 kašika mlevenog lana
2,5 kašike vode

Pomešajte lan i vodu i ostavite pet minuta.

Pexels
 

Zamena jednog jajeta čija semenkama

Potrebno vam je

1 kašika čija semenki
3 kašike vode

Usitnite čija semenke dok ne dobijete smesu kao brašno, pa pomešajte sa vodom i ostavite pet minuta. Tekstura treba da bude slična sirovom žumancetu.

Još jedan način da zamenite jaje

Možda i najlakši je da dve kašike sirćeta rastvorite u pola šolje vode.

Pexels
 

Posne zamene za mlečne proizvode u pripremi jela

Postoje zdrave biljne alternative mlečnim proizvodima koje odlično mogu da zamene mrsne namirnice u kuvanju i pripremi različitih specijaliteta i đakonija.

Puter zamenite voćnim pireima

U spremanju kolača i torti umesto putera možete upotrebiti voćni pire i to najbolje od voća sa gustom teksturom - banana, kruška, ananas... Imajte na umu da količinu šećera u receptu treba da smanjite količinu jer ga ove voćke već sadrže u velikoj količini. Što se tiče odnosa količine putera i voća, razmera treba da bude 2:1, odnosno umesto 100 g putera računajte na 50 g pirea od voća.

Pexels
 

Zamene za mleko

Umesto kravljeg mleka možete da koristite razna mleka biljnog porekla - sojino, kokosovo, bademovo. Čak i kada pripremate mrsne poslastice, slobodno se odlučite za ove alternative - dobićete drugačiji ukus koji će se mnogima svideti. Ako vam je mleko predviđeno u receptu za slano jelo, vodite računa da upotrebite nezaslađenu zamenu.

Unsplash
 

Umesto pavlake i šlaga

Ako je po receptu za neku poslasticu potrebna slatka pavlaka, zamenite je kokosovim mlekom ili pasiranim avokadom. Za puni ukus mućenog šlaga, probajte pire od indijskog oraha - dobro ga isperite pa ga umutite u blenderu dodajući sok od jabuke. Na kraju, začinite trunkom soli i ekstraktom od vanile.

Biljne zamene za meso

Ovo su biljke koje mogu u potpunosti da zamene proteine iz mesa:

Soju, tofu možete kombinovati sa svim povrćem i kvalitetan obrok i će u potpunosti zameniti meso.

Sočivo: Ako pomešate sočivo s pasuljem i pirinčem, dobićete jelo koje će vam oporaviti telo. Ovo varivo preporučuje se ljudima kojima je potrebna snaga nakon oboravka od teške bolesti.

Kikiriki: Pola šolje kikirikija sadrži i do 20.5 grama proteina - kikiriki je veoma kalorična biljka koju svi obožavaju.

Profimedia
 

Mahunarke (pasulj, grašak i td.). Jedna šolja kuvanog pasulja sadrži i do 15 grama proteina. Mahunarke su pune vlakana i savršena su ishrana čoveka.

Bademi: Pola šolje badema sadrži čak 16.5 grama proteina. Dva-tri badema idealan su užina.

Kinoa: Jedna šolja kuvanog semena kinoe sadrži 8-9 grama proteina. Prastaro seme smatra se samim izvorom zdravlja i preporučljivo je da se koristi u svakodnevnoj ishrani.

Čija seme: Nema specijalan ukus a izuzetno je zdravo. Zbog toga ga možete dodati u bilo koje jelo i sa tim telo opskrbiti proteinima. Izuzetno je dobar način da se rešite suvišnih kilograma a da vam telo ostane zdravo.

Pexels
 

Zob ili ovas: Jedna šolja ovsene kaše sadrži oko 6 grama proteina.

Speltino brašno: šolja speltinog brašna sadrži 10 -11 grama proteina, a od nje možete da pravite kaše, palačinke,i hleb.

Pšenično meso ili sejtan: Hrana na bazi pšenice koja se pakuje zajedno sa proteinima. Izuzetno je popularna među vegeterijancima jer bukvalno menja ukus mesa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike