Recept dana: Čokoladna trilogija ili triolada – torta sa tri vrste čokolade za sve koji ne priznaju poslastice bez ove namirnice

04.01.2023

07:08

0

Autor: Z. A.

Čokoljupci će se samo smejuljiti

Recept dana: Čokoladna trilogija ili triolada – torta sa tri vrste čokolade za sve koji ne priznaju poslastice bez ove namirnice
Copyright Printscreen: YouTube/ Lako je kuvati

Triolada ili čokoladna trilogija je raskošna torta sa tri vrste čokoladnog krema i tananim sočnim biskvitom.


Pravi se brzo i jednostavno, a ukus joj je toliko očaravajuć da sa njom ne možete da pogrešite.

Deca i ljudi koji vole čokoladne torte smeškaju se i brkom i očima dok jedu ovo slojevito zadovoljstvo.

Vreme pripreme:

  • oko 60 minuta

Sastojci


Za koru
  • 3 jaja
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašike ulja
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika kakaoa
  • 1/2 bočice ekstrakta ruma (ne mora)


Za beli fil

  •  250 g bele čokolade
  •  125 ml slatke pavlake
  •  1 želatin
  •  275 ml slatke pavlake

Za mlečni deo

  • 200 g mlečne čokolade
  • 125 ml pavlake za šlag
  • 1 želatin
  • 175 ml slatke pavlake

Za tamni deo

  • 200 g crne čokolade
  • 125 ml pavlake za šlag
  • 1 list želatina
  • 125 ml slatke pavlake

Za sirup za koru

  • 50 g šećera
  • 50 ml vode
  • 1/2 bočice ekstrakta ruma (opciono)

Priprema:

1. Umutite belanca sa tri kašike šećera. Pomešajte žumanca sa uljem i rumom, te sipajte ovu smesu preko belanaca i mešajte varjačom. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i kakaom i umešajte lagano u prethodnu smesu. Pecite koru na 180 stepeni oko 25 minuta. Ostavite da se skroz ohladi pa je zalijte sirupom koji pravite tako što pomešate šećer i vodu i stavite da provri, sklonite sa vatre i dodate rum.

2. Sva tri fila se prave na isti način, samo svakom dodajete drugu čokoladu.


Pomešajte prvo 125 ml slatke pavlake sa izlomljenom čokoladom i zagrevajte da se otopi, a da ne proključa. Ostavite da se potpuno ohladi. Razmutite želatin sa 40 ml vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Kada odstoji polako ga zagrevajte da se skoz otopi, a da ne provri. Prohladite ga i umutite ostatak slatke pavlake i uzmite dve kašike pavlake i dodajte želatinu pa izmešajte da se sjedini.
Tu smesu istresite u čokoladni deo krema i izmešajte, pa onda sve zajedno istresite u umućenu slatku pavlaku.

3. Preko kore u kalupu nanesite najpre najtamniji fil, a potom mlečni i zatim beli. Ostavite tortu da se stegne, a zatim je dekorišite glazurom od čokolade, krupno rendanom čokoladom ili već kako vam drago.

Bon appetit!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike