Vaše godine diktiraju vaš jelovnik: Šta treba da jedete sa 20, 30, 40 i nakon 50

12.10.2020

13:55 >> 17:39

0

Autor: Z. A.

Za početak, posle 30. treba smanjiti količinu hrane za 30 odsto

Vaše godine diktiraju vaš jelovnik: Šta treba da jedete sa 20, 30, 40 i nakon 50
Copyright Profimedia

Zdravlje svakog čoveka zavisi od toga kako se hrani i koje namirnice jede. Nutritivne potrebe žena i muškaraca razlikuju se zbog niza fizičkih i hormonskih promena tokom života. Važno je paziti ne samo na kalorijski unos, već i na vrstu i kvalitet namirnica u odnosu na životnu dob, a to se posebno odnosi na žene.

Zdrava i uravnotežena ishrana podrazumeva raznovrsnost na tanjiru, a nutricionisti ističu kako prilikom pripreme obroka valja uzeti u obzir i promene u potrebama organizma. a posebno u specifičnim fazama života kao što su trudnoća, dojenje ili menopauza i postmenopauza.

Treba naglasiti da nijedna namirnica nije zabranjena ni u jednom dobu, ali trebalo bi većinu kalorija uzimati iz nutritivno bogatih, tzv. celih ili integralnih namirnica. Trudnoća je osetljivo razdoblje i zahteva pažljivu ishranu, ali pritom valja imati na umu da, uprkos uvreženom mišljenju, nema potrebe jesti za dvoje, posebno ne u prva tri meseca.

Šta treba da jedu devojke

Devojke i mlade žene su fizički aktivnije, a u ishranu treba da uključe sve grupe namirnica – žitarice, povrće, voće, meso, ribu, jaja i sir, mleko, jogurt i srodne fermentisane napitke i masti. Uz tri glavna obroka preporuka je da pojedu i dva manja međuobroka jer kvalitetnim odabirom užine može da se utoli glad i omogući snabdevanje mozga i mišića važnim nutrijentima, te da spreče i prejedanje glavnim obrokom. Glavni fokus u tom životnom razdoblju treba da bude kalcijum.

Važno jesti: blitvu i ostalo zeleno povrće i voće, zob i sve ostale cele žitarice poput ječma, zobi, prosa i sličnih namirnica, borovnice i drugo bobičasto voće, mleko i jogurt, srdele i drugu plavu ribu, avokado i ekstradevičansko maslinovo ulje, sve semenke, čija semenke, batat.

ČITAJTE I: Najčešće zablude kada je mršavljenje u pitanju

Supernamirnice za mlade i zrele žene

Zbog menstrualnog ciklusa i trudnoće žene reproduktivne dobi imaju dvostruko veće potrebe za gvožđem od muškaraca, osobito tokom trudnoće i dojenja. Umor, iscrpljenost i slaba koncentracija samo su neki od simptoma anemije. Ishrana može osigurati dovoljne količine gvožđa, pa takve tegobe možete izbeći. Dodatno, žene u zrelijoj dobi sklonije su pojavama migrenskih glavobolja koje se mogu sprečiti dovoljnim unosom magnezijuma. Valja pripaziti i na zdravlje kostiju, pa ključnu ulogu imaju kalcijum i vitamin D.

Važno je jesti: brokoli i druge kupusnjače, urme, jaja, jabuke, mahunarke, sa kojima se u nutritivnom smislu može tekmičiti retko koja namirnica, zatim pečurke, pojedine vrste gljiva (vrganji, šampinjoni, tartufi) izlučuju sastojke koji imaju antikanrcinogeno dejstvo, potom maslinovo ulje, a povremeno i crveno meso.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Ljudi sa širokim kukovima žive duže od onih sa velikim stomakom

Ishrana za žene u menopauzi i postmenopauzi

Menopauza je normalan i neminovan deo života žene, ali zbog niza teškoća i pratećih tegoba za mnoge je reč o vrlo izazovnom dobu. Osim uticaja hormona, s godinama se smanjuje i potreba za kalorijskim unosom, te se usporava metabolizam, zbog čega su mnoge žene sklone gomilanju kilograma. Stoga je nužno pripaziti na količinu i kvalitet masnoća i smanjiti unos šećera.
Mediteransku ishranu stručnjaci ističu kao najbolji izbor.

Važno je jesti: paradajz, zbog likopena, jer je taj crveni pigment snažan antioksidans, ribizle, šparglu, kiseli kupus, soja i druge mahunarke, lanene semenke, skušu i drugu plavu ribu, fermentisane mlečne proizvode.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike