Top 10 jela iz Srbije prema svetskom sajtu "atlas ukusa"

03.11.2020

14:15 >> 10:34

0

Hrana koja je generacijama prisutna u našim domovima

Top 10 jela iz Srbije prema svetskom sajtu "atlas ukusa"
Copyright Profimedia

Ono što razlikuje zemlje pored jezika, kulture i običaja, svakako je hrana. Zato pravi turisti uz razgledanje gradskih znamenitosti obavezno isprobavaju lokalnu kuhinju. I dok su nam sada, zahvaljujući internetu, sve informacije lako dostupne, pa možemo iz svoje fotelje putovati u razne krajeve sveta, proverili smo šta na ovu temu ima da kaže sajt “tasteatlas” (atlas ukusa) koji je na jednom mestu objedinio sve kuhinje sveta.

Među njima, našla se i srpska kuhinja, a prvih deset mesta zauzimaju sve sami specijaliteti tradicionalne kuhinje. Uz jelo ide i preporuka gde se i kako može konzumirati, a evo liste sa kratkim opisom koji se nalazi na sajtu.

Profimedia

  • Sarma – tradicionalno jelo koje vodi poreklo iz Turske. Jede se na Balkanu u zemljama centralne Evrope, kao i Bliskog istoka. Uz priču o sarmi idu i detalji pripreme, a pošto je to dobro poznat zimski i praznični specijalitet, ne moramo detaljisati.
  • Ajvar – Ovaj tradicionalni specijalitet od paprika je najpopularnija zimnica na Balkanu i istočnoj Evropi. Najpriznatiji pravi se u Makedoniji i to samo od crvenih paprika.
  • Makovnjača – poljsko ime za rolat sa makom. Seme maka smešteno je između slojeva testa.
  • Pljeskavica – takođe, poznat i kao srpski hamburger. Napravljen od mlevenog mesa, kombinovanog ili samo svinjskog ili junećeg.
  • Pasulj – popularna srpska supa od pasulja, napravljena od belog pasulja. Najčešće joj je dodata kobacica, slanina ili šunka, kao i povrće kao što su luk i šargarepa.
  • Gibanica – takođe se jede u Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji. Sična je piti jer kombinuje kore sa sirom.
  • Slatko – na ovaj način se priprema voće, a sastoji se od celih komada voća koji se nalaze u slatkom sirupu. Može biti pripremljeno od najrazličitijih vrsta voća – višnje, trešnje, smokve, lubenice…
  • Prebranac – srpsko jelo koje se sastoji od zapečenog pasulja sa lukom. Ima kremastu teksturu.
  • Riblji paprikaš – tradicionalno jelo koje se krčka u velikom loncu i iznad otvorene vatre. Ovaj začinjeni riblji paprikaš pravi se od najrazličitijih vrsta riba.
  • Šljivovica – bistro, jako piće koje se pravi od fermentisaninih šljiva. Rasprostranjeno je širom centralne i istočne Evrope.
  • Saznaj više:

    Nije magija, ali je toliko lako: Kako da oljuštite paradajz

    10 maštovitih ideja za malo drugačiji krompir pire

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    TAGOVI:

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike