Kuvana rakija: Stari znalci nam otkrivaju tajnu kako da vas ne omami i da uživate (RECEPT)

23.12.2021

13:52

1

Do 15. veka rakija se koristila kao lek, a dva veka kasnije počinje da se "peče" i u Srbiji. Naši preci iz južnih i istočnih krajeva su gustirali "grejanu" rakiju, dok su oni iz zapadnih i Šumadije pili "kuvanu", odnosno "šumadijski čaj"

Kuvana rakija: Stari znalci nam otkrivaju tajnu kako da vas ne omami i da uživate (RECEPT)
Copyright Pixabay/Rebecca Holm

Idilično doba godine samo želimo da provedemo u toplini svog doma, odmarajući i uživajući u svakom trenutku. Tu nam je lepo jer nas greje ljubav bližnjih, ali nam ne bi smetala ni jedna čašica dobre kuvane rakije.

Neki smatraju da čašica kuvane rakije em diže raspoloženje, em može da zaštiti od infekcija, a mi smo sigurni da neće da vam škodi sve dok imate meru, a ovo je pravo vreme da se prepustite ovoj vrsti hedonizma.

U to ime pozvali smo Slobodan Mitića, dugogodišnjeg proizvođača rakije i vlasnika jedne destilerije u Vranju. Slobodanov pradeda, gazda Mita, je prvi čovek u selu koji je imao zidani kazan i koji je rado ustupao komšijama, kao i svoje bogato znanje. Rakija od raznih sorti voća u njegovoj porodici "peče" se decenijama unazad, te nam je kao čovek od iskustva, upravo Slobodan bio savršen sagovornik na ovu temu.

Privatna arhiva
 

Gazda Mitin praunuk kaže da je šljivovica najbolja rakija, ali da za grejanu rakiju, kako je u južnim krajevima nazivaju, najbolje da se kuva ona od kruške, jer je aroma najlepša. Takođe, savetuje da uvek kuvate prepečenicu jačine oko 42-43 gradi, ali ako nemate pri ruci ovakvu, možete iskoristiti i "meku" rakiju (skoro duplo slabiju), samo nemojte dodavati vodu pri kuvanju.

24sedam/ Goran Sivački
 

Pred vama je recept za četiri osobe:

Na dno šerpice staviti 3-4 kafene kašike šećera, staviti šerpicu na ringlu i sačekajte da se šećer istopi. Kada šećer dobije braonkastu boju, odnosno počne da se pretvara u karamel sipajte oko 4 dl rakije i isto toliko vode. Sačekajte da proključa. 

- Sada sledi najbitniji deo kod kuvanja rakije. Kada rakija počne da ključa i vidite da isparava, na tu paru prinesite upaljenu šibicu ili upaljač i držite svega dve-tri sekunde i brzo preklopite poklopcem ili tanjirom. Na taj način smo ubili sve štetne metale, odnosno ono što "udara u glavu". Ovako je mene moj otac naučio, a njega njegov. To je savet koji se kod nas prenosi s kolena na koleno - ističe Slobodan za 24sedam.

Foto:24sedam/ Goran Sivački
 

Uz kuvanu rakiju odlično ide suvo meso, sir, kajmak, turšija.

Uživajte i ne preterujte, iako će da prija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike