Recept dana: Leskovačka mućkalica – prvo srpsko jelo koje će biti lansirano u svemir

24.02.2022

06:47

0

Isprobajte ovo uskoro interplanetarno jelo u svojoj kuhinji

Recept dana: Leskovačka mućkalica – prvo srpsko jelo koje će biti lansirano u svemir
profimedia-0297455144 - Copyright Profimedia

Momčilo Conić (40) je profesor gastronomije iz Leskovca koji će 19. marta biti deo prvog međunarodnog, globalnog i orbitalnog događaja koji povezuje restorane i kuhinje širom sveta sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

On će sa više od 40 svojih kolega u isto toliko zemalja, sa svih kontinenata, biti deo najneobičnijeg šou formata ikada.
Sve njih povezuje astronaut Matijas Maurer kao prva osoba koja će pozvati svet da mu se pridruži u pripremanju obroka dok izvodi DJ set iz svemira.

Najveća muzička večera čovečanstva biće održana tog 19. marta uz striming na brojnim društvenim platformama i prenos na Si-En-Enu i Bi-Bi-Siju. Neobičan događaj održava se u okviru misije pod nazivom „Zabava u susret svemiru“, a u okviru projekta „Space Club Kitchen“, koji će na trenutak ujediniti čovečanstvo uz pomoć dva univerzalna jezika – muzike i hrane.

Momčilo Conić će pripremati leskovačku mućkalicu, tradicionalni specijalitet juga Srbije, odnosno Leskovca, a kako je rekao za 24sedam, specijalitete za astronaute spremaće uživo iz dvorišta Šop-Đokićeve kuće u Leskovcu.

A ovaj specijalitet je, kažu, nastao spontano, a ubrzo je postala tražen specijalitet na meniju mnogih domaćih kafana i restorana.

Jelo je sada jedan od simbola srpske kuhinje, ali i đakonija koju rado degustiraju i strani turisti koji kroče naše prostore. Uskoro će se naći van granica Zemlje.

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog mesa od vrata, sa masnoćom
  • 200 g mesnate sveže slanine
  • 4-5 glavica krupnog crnog luka
  • 10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika
  • 500 g očišćenog paradajza, a može i flaširanog iz zimnice, nikako kečap!
  • 2 glavice belog luka
  • 2-3 suve paprike
  • soli po ukusu
  • 1,5 dl ulja

Priprema:

1. Meso uvaljajte u začin, isecite ga na deblje šnicle, pa zatim na srednje krupne kocke.

2. Ispecite na roštilju (može i na roštiljskom tiganju), najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skinite sa štapića.

3. Parčiće možete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeći i kasnije dodati u povrće.

4. U međuvremenu iseckajte sitno crni luk i utrljajte u njega dve kašike soli, kako bi izgubio ljutinu. Dinstajte ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode.

5. Kad je luk upržen, dodajte sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk.

6. Dinstajte dok ne ispari tečnost.

7. Dodajte meso, nalijte sa malo vode i krčkajte dok se povrće ne pretvori u kompaktnu smesu. Začinite i dobro zaljutitite po ukusu.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike