Naučno dokazano: Muzika utiče na ukus i aromu sira, a jedan muzički žanr mu daje ONAJ šmek
Deluje čudesno, a zvuči ukusno
Puštanje muzike kolutu sira može doprineti da se ukus sira promeni. A eksperiment iz 2019. godine pokazuje da najintenzivniji ukus ima sir koji je bio izložen jednom veoma popularnom žanru.
Naime, studija pod nazivom „Cheese in Surround Sound“ sprovedena u Švajcarskoj pokazala je da izlaganje sira tokom procesa sazrevanja muzici rezultira njegovim boljim ukusom.
Istraživači sa Univerziteta umetnosti u Bernu, HKB, i švajcarskog grada Burgdorfa u dolini Eme u Švedskoj hteli da ispitaju kako mikroorganizmi koji daju ukus siru mogu da reaguju na različite vrste zvučnih talasa, pa su eksperimentisali sa akustikom tokom procesa proizvodnje sira – devet krugova ementalera bilo je izloženo neprestanim zvukovima od oktobra 2018. do marta. 2019. godine.
Nakon procesa sazrevanja sirevi su hemijski analizirani na aromatične supstance. Rezultati su bili objavljeni, a žiri kulinarskih stručnjaka izneo je svoje presude na prezentaciji i degustaciji.
Tokom procesa devet identičnih kolutova ementalera od 22 kilograma stavljeno je u pojedinačne drvene sanduke i puštano im je pet različitih muzičkih žanrova i tri različite frekvencije sinusnog talasa (visoka, srednja, niska).
Svakom kolutu sira puštana je jedna muzička numera uzastopno 24 sata tokom procesa sazrevanja, i tako šest meseci.
Sirevi su zatim podvrgnuti ispitivanjima prehrambenih tehnologa sa Univerziteta primenjenih nauka u Cirihu. Zaključeno je da „sirevi izloženi muzici imaju blaži ukus u poređenju s kontrolnim uzorcima koji nisu bili izloženi“.
Kada je reč o teksturi, ukusu i izgledu - razlike su bile sasvim jasne.
Hip-hop uzorak bio je najukusniji od svih sireva izloženih muzici, rekli su istraživači.
Rezultati ovog gastro-muzičkog eksperimenta pokazuju kako bioakustika zvučnih talasa utiče na metaboličke procese u siru.
Sirevi su zatim predstavljeni visokokvalifikovanim kulinarskim stručnjacima u testu ukusa naslepo, a oni su utvrdili da su sirevi koji su bili izloženi niskim frekvencijama bili slađi od ostalih.
Rezultati su zaista fascinantni, a švajcarski kuvar Benjamin Lizi kaže da im ovakva istraživanja otvaraju puteve za kreativne eksperimente s hranom u budućnosti.
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari