Ne morate da pravite zapršku: Dodajte samo jedan sastojak i dobićete najukusniji grašak

20.08.2022

12:18

1

Autor: D. R.

Ovakvim načinom pripreme graška čuvate hranljive materije koje biste inače izgubili

Ne morate da pravite zapršku: Dodajte samo jedan sastojak i dobićete najukusniji grašak
Ilustracija - Copyright Profimedia

Grašak je ono jelo koje pravimo kad god ne znamo šta ćemo za ručak. Lagano je za stomak, zdravo i ukusno, a nije vam potrebna nikakva posebna kulinarska veština da biste ga skuvali.

Jednostavno otvorite kesu zamrznutog ili svežeg povrća, sipate u vodu koja ključa, ostavite da vri nekoliko minuta, pa ocedite i začinite?

A možda ste od onih koji ga pripremaju na starinski način.

Najpre izdinstate malo crnog i belog luka, pa zatim šargarepu, pa dodate grašak i kuvate sve dok ne dođe vreme za zapršku. Na kraju bogato zapržite, još malo kuvate i servirate. Sada nutricionisti imaju potpuno novi predlog koji uopšte ne uključuje zapršku.

U toplom tiganju otopite malo putera, dodajte zamrznuti grašak i poklopite, pa na tihoj vatri ostavite da se polako dinsta u sopstvenoj tečnosti.

Puter je najvažniji sastojak u ovom receptu za grašak, jer mu daje poseban ukus, ali valja dodati i kašiku šećera koja će naglasiti slatkoću ovog povrća, tako ćete dobiti pravi specijalitet.

Pixabay
 

Desetak minuta kasnije možete dodati začine po želji. Posebno se dobro slažu beli luk i mirođija. Ovakvom pripremom graška čuvate hranljive materije koje biste inače izgubili brzim kuvanjem u ključaloj vodi.

Takođe, izbegavate i loše posledice uprženog luka i zaprške na stomak i ceo sistem za varenje. Ovako spremljen grašak možete servirati kao prilog uz meso ili poslužiti kao glavno jelo, uz dodatak prženih jaja, krompira i salate.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike