Dešifrujte brojeve: Da li znate šta znače nalepnice na voću?

14.07.2022

09:20

0

Autor: Z. A.

Na etiketi sve piše, ali je retko ko čita i zna da protumači brojeve. A mi ih instinktivno skidamo i pravimo veliku grešku

Dešifrujte brojeve: Da li znate šta znače nalepnice na voću?
pexels-moldy-vintages-12577311 - Copyright Pexels

Nalepnice na kori voća, najčešće na bananama, ali i na drugim voćlkama kao što su limun,  pomorandža, jabuka. većina ljudi ni ne pogleda, već ih mahinalno skida pre pranja i jela. A i oni koji ih primete ne znaju šta te deklaracije znače.

One nisu zalepljene tek onako bezveze, objašnjavaju stručnjaci. Osim naziva proizvođača, na deklaraciji treba da se nalazi i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća.

Deklaracije se odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva, a ovo je značenje tih brojeva:

Četiri broja

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s veštačkim đubrivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih pola veka. Takav limun je na primer označen s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Pexels
 
Pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog porekla. Takva deklaracija garancija je uzgoja bez đubriva i pesticida. Na primer, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Pexels
 
Broj počinje cifrom 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija i predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvek oznaka 8.

Na primer, takve banane imaju na sebi brojku 84011, piše 24sata.hr.
Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike