Tri likera hoću ja: Napravite fine domaće napitke od limuna, ruže i maline (RECEPT)

06.07.2022

12:30

0

Autor: Z. A.

Domaći liker priziva voćni hedonizam

Tri likera hoću ja: Napravite fine domaće napitke od limuna, ruže i maline (RECEPT)
pexels-graphics-point-7215869 - Copyright Pexels

Još u 4. veku pre Hrista Hipokrat je, dodajući vinu med i cimet, proizvodio liker koji se tada koristio samo kao lek, a u srednjem veku su se alkoholna pića sa šećerom i aromom počela piti i zarad uživanja. Zato vam donosimo tri recepta za ukusne domaće likere u kojima možete uživati ovog leta.


Arome koje se danas koriste za pravljenje likera su najrazličitije – od voća, začina, raznih biljaka i semenki, pa sve do pavlake, čokolade, kafe, jaja… Stoga postoji nekoliko tipova likera: slatki, voćni, emulzijski (od žumanca) i biljni likeri. Zavisno od likera, sastojci stoje u alkoholu od jednog dana do nekoliko nedelja.

Osim šećera, alkohola i arome, osnovni sastojak za spravljanje likera je voda. Najbolje je koristiti izvorsku vodu u bocama – ako koristite vodu iz vodovoda, obavezno je prokuvajte. Zatim je ohladite i procedite talog od kamenca (ako se napravio).
Za većinu likera baza može biti rum ili votka, ali jako se često koristi – rakija lozovača. Može se koristiti i rakija komovica, ali jedino ako je blage arome i mirisa.

Najbolje je koristiti sezonsko voće. Plodovi moraju biti sveži, ali i dovoljno zreli – jer jedino tada imaju puni „voćni“ ukus koji će kasnije vladati likerom. Svakako dobro operite voće, očistite i uklonite trule delove.
Šećer u likeru pojačava slatkoću, daje gustoću i ublažava ukus alkohola. Umesto šećera može se koristiti i med, a mogu se dodati i druge arome – poput vanile, ruma i sl.

Liker od limuna - limončelo
Pexels
 

Sastojci

  • 8 limuna (bio)
  • 1 l rakije
  • 500 g šećera
  • 100 ml vode
  • 1  ekstrakta vanile

Priprema

1. Ogulite limun pa koru stavite u teglu. Ulijte rakiju i ostavite da tako stoji 15 dana.
2. Rastopite šećer u vodi, dodajte ekstrakt vanile i pomeešajte to s rakijom. Iscedite sok od limuna, pa procedite liker.
3. Ulijte liker u flaše i ostavite da odstoji još nekoliko nedelja pre upotrebe.

Liker od malina
Pexels
 

Sastojci

  • 1½ kg malina
  • 1 kg šećera
  • 1 l rakije

Priprema

1. Operite maline pod mlazom hladne vode. Potom ih stavite na kuhinjsku krpu i nežno posušite. U teglu s poklopcem ubacite maline zajedno sa šećerom pa prelijte rakijom.
2. Dobro zatvorite teglu, te je držite na hladnom i suvom mestu (najbolje i u mraku) 60 dana. Teglu protresite nekoliko puta dnevno. Nakon 60 dana procedi mešavinu kroz fino sito.
3. Pomoću kašike dobro propasirajte maline kroz sito. Prebacite liker u boce i dobro ih zatvori. Ostavite boce da odstoje još 30 dana.

Liker od ruže
Pexels
 

Sastojci

  • 100 g šećera
  • 7 l rakije
  • 40-50 crvenih mirisnih ruža


Priprema

1. U visoku teglu s poklopcem stavite šećer. Očistite ružine latice i stavite ih na šećer. Prelijte rakijom, dobro zatvorite i stavite na sunce.
2. Nakon pet dana izvadite izbledele latice ruža i zamenite ih novim od drugih ruža. Ostavite i dalje na suncu.
3. Kad se sav šećer rastopi, posle otprilike 15 dana, procedite rakiju kroz gazu, stavi u boce i dobro zatvorite.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike